Parlamentul European s-a declarat in favoarea revizuirii legislatiei referitoare la utilizarea substantelor periculoase in echipamentele electrice si electronice. Proiectul legislativ, propus de Comisie in 2008, va consolida legislatia actuala prin eficientizarea procedurilor de restrictionare a substantelor in viitor si prin asigurarea coerentei acesteia cu alte acte legislative privind substantele chimice. Votul de astazi confirma acordul la prima lectura cu Consiliul in privinta legislatiei revizuite.
„Folosim din ce in ce mai multe produse electrice si electronice si trebuie sa ne asiguram ca acestea au un impact cat mai redus posibil asupra mediului si a sanatatii umane – atat cand le folosim, cat si atunci cand le aruncam. Votul de astazi va duce la adoptarea unei legislatii consolidate si coerente cu celelalte acte legislative, care va fi mai usor de implementat si aplicat. Includerea de noi categorii de produse, precum dispozitivele medicale si instrumentele de monitorizare, va duce la ameliorari din punctul de vedere al protectie mediului. Pe termen mediu-lung, aceasta va duce la eliminarea prezentei substantelor interzise in produsele respective si in deseurile pe care acestea le genereaza”, a declarat Comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik.
De la intrarea sa in vigoare in 2003, Directiva privind restrictiile de utilizare a anumitor substante periculoase in echipamentele electrice si electronice (RoHS) a impiedicat aruncarea si posibila eliberare in mediu a multor mii de tone de substante interzise. Aceasta a dus la aparitia unor schimbari importante in proiectarea produselor electrice si electronice, in Uniunea Europeana si in intreaga lume, si faciliteaza recuperarea multor substante sau materiale rare utilizate in produsele electronice. Acest act legislativ contribuie astfel la sporirea eficientei UE in ceea ce priveste utilizarea resurselor, in concordanta cu Strategia Europa 2020. De asemenea, RoHS a servit ca model pentru legi similare introduse in cel putin alte 15 jurisdictii din afara Spatiului Economic European.
In prezent, RoHS reglementeaza o gama larga de produse utilizatoare de energie electrica, inclusiv aparate electromenajere mici si mari, echipamente IT si de telecomunicatii si bunuri de consum precum radiouri, televizoare, camere video si sisteme hi-fi.
Directiva revizuita care a primit votul de astazi are ca scop sa amelioreze implementarea si aplicarea si sa introduca o mai mare coerenta cu alte acte legislative ale UE, precum Regulamentul REACH si noul cadru legislativ pentru comercializarea produselor.
Printre elementele cheie se numara:
• Extinderea domeniului de aplicare la toate echipamentele electrice si electronice, inclusiv la dispozitivele medicale si la instrumentele de monitorizare si control.
• Echipamentele electrice si electronice care nu intrau in domeniul de aplicare al actualei directive RoHS, dar care vor intra sub incidenta directivei revizuite vor beneficia de o perioada de tranzitie de 8 ani, in cursul careia nu este obligatoriu sa respecte cerintele directivei, dand astfel producatorilor timpul necesar adaptarii.
• Se introduce un mecanism mai simplu si mai eficace de revizuire sau modificare a listei substantelor interzise, care permite luarea in considerare si a altor substante, pe baza de dovezi stiintifice si criterii specifice si in concordanta cu REACH. Modificarile pot fi apoi introduse prin procedura de comitologie.
• Regulile de acordare a scutirilor de la interdictia privind substantele sunt eficientizate si mai mult, pentru a oferi certitudine juridica operatorilor economici si pentru a asigura coerenta cu REACH.
• Sunt clarificate definitii importante, pentru a se asigura aplicarea armonizata a directivei la nivelul intregii UE.
• O mai buna aplicare la nivel national a directivei se va realiza prin alinierea cu pachetul legislativ privind comercializarea produselor.
Etapele urmatoare
Textul votat va trebui sa fie adoptat oficial de Consiliu. Noua directiva va intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Incepand de la data respectiva, statele membre vor avea la dispozitie 18 luni pentru a o transpune in dreptul intern. Pana atunci, se aplica in continuare Directiva RoHS existenta (Directiva 2002/95/CE).
Cel tarziu la trei ani de la intrarea in vigoare, Comisia va revizui modificarile aduse domeniului de aplicare al directivei, de la cea veche la cea noua, care nu au facut inca obiectul unei evaluari a impactului.
Comisia a adoptat patru declaratii cu privire la domeniul de aplicare, la revizuire, la nanomateriale si la tabelele de corespondenta.
Pentru a le studia si pentru alte informatii suplimentare, accesati
pagina de web a Comisiei Europene referitoare la echipamentele electrice si electronice.
Comentarii articol (0)