Utilizarea cadmiului, o substanta cancerigen si toxica, in bijuterii, in aliaje de lipit sub forma de bara si in toate materialele plastice va fi interzisa in UE incepand din luna decembrie 2011, informeaza Comisia Europeana. Interdictia garanteaza o protectie mai buna a consumatorilor din UE impotriva expunerii la cadmiu si va reduce poluarea cu cadmiu a mediului inconjurator.
Cantitati mari de cadmiu, o substanta nociva, au fost detectate in anumite articole de bijuterie, in special in imitatiile de bijuterii provenite din import. Consumatorii, inclusiv copiii, risca expunerea la cadmiu prin contact cutanat sau prin lingere. Noua legislatie interzice utilizarea cadmiului in orice tip de bijuterii, cu exceptia antichitatilor. Interdictia se aplica si cadmiului prezent in toate materialele plastice si aliajele de lipit sub forma de bara folosite pentru imbinari de materiale disimilare; daca sunt inhalati, vaporii emanati in acest proces sunt foarte periculosi.
„Este o veste buna atat pentru consumatori, cat si pentru sectorul industrial, care deja a pus la punct solutii alternative pentru aceasta substanta. De asemenea, este dovedit inca o data rolul esential jucat de REACH in impunerea unor standarde inalte in ceea ce priveste protectia sanatatii publice”, a declarat Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat.
Conform comisarului european pentru mediu, Janez Potoènik, interzicerea utilizarii cadmiului in bijuterii va proteja consumatorii, in special copiii. De asemenea, este un lucru bun si pentru mediu, intrucat materialele plastice fara cadmiu vor contribui la reducerea poluarii. Masura incurajeaza reciclarea deseurilor din PVC, ceea ce reprezinta un pas important in eforturile de economisire a resurselor.
Astfel, noua masura interzice folosirea cadmiului in toate materialele plastice, incurajand totodata valorificarea deseurilor din PVC in vederea utilizarii acestora intr‑o serie de produse pentru constructii. Avand in vedere ca PVC‑ul este un material valoros, care poate fi valorificat de mai multe ori, noua legislatie permite reutilizarea PVC‑ului valorificat cu continut scazut de cadmiu intr‑un numar restrans de produse pentru constructii, care nu prezinta niciun pericol pentru public sau pentru mediu. In vederea unei informari complete a cumparatorilor, produsele pentru constructii obtinute pe baza de PVC valorificat vor fi marcate la comercializare cu o emblema speciala.
Conform CE, cadmiul este prezent si in aliajele de lipit sub forma de bara, care se folosesc pentru imbinari de materiale disimilare si au aplicatii specifice, cum ar fi realizarea de locomotive cu aburi de catre modelistii amatori. Vaporii emanati in procesul de lipire sunt foarte periculosi daca sunt inhalati. Folosirea acestor aliaje de lipit va fi interzisa, cu exceptia anumitor utilizari profesionale foarte specifice.
Cadmiul este o substanta cancerigena si este toxic pentru mediul acvatic. In 1988, Consiliul a adoptat o rezolutie referitoare la un program de actiuni pentru combaterea poluarii cu cadmiu a mediului inconjurator. In trecut, cadmiul a fost folosit ca agent colorant sau stabilizator in anumite articole din plastic. Incepand din 1992, folosirea sa a fost interzisa in UE pentru o serie de articole din plastic, dar a fost permisa in continuare pentru anumite tipuri de PVC rigid, intrucat la vremea respectiva nu existau alternative pe piata. Avand in vedere ca in momentul de fata exista astfel de alternative, producatorii europeni de PVC au hotarat sa elimine treptat cadmiul din toate tipurile de PVC, in cadrul unui program numit „Vinil 2010”. Utilizarea cadmiului in baterii si in produse electronice a fost restrictionata incepand din 2004. Noua interdictie va fi prevazuta in anexa XVII la Regulamentul REACH (Regulamentul nr. 1907/2006 privind restrictionarea, evaluarea, autorizarea si inregistrarea substantelor chimice).
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)