ACTUALIZARE (03.01.2025): Proiectul a fost clasat, astfel că nu se poate aplica.
__________
Proiectul de lege de la Senat, al cărui scop este modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, ar putea schimba, printre altele, modul în care se acordă punctele suplimentare la pensie.
Concret, după cum apare în document, persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, ori cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau condiții speciale vor beneficia de un număr suplimentar de puncte, astfel:
- 25% puncte (acum e 0,25 puncte) pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, potrivit legii;
- 50% puncte (acum e 0,5 puncte) pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, potrivit legii.
- cu 95% - pentru perioadele în care au desfășurat activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiații;
- cu 75% - pentru perioadele în care au desfășurat activități în unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, în aviația civilă sau pentru activitatea artistică;
- cu 40% - pentru perioadele în care au desfășurat activități în industria de armament, sectorul construcții nave, unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, sectorul construcții mașini sau pentru activitățile care vizează siguranța circulației feroviare.
De asemenea, asigurații cu handicap grav sau persoanele cu deficiență vizuală gravă vor beneficia de un punct suplimentar (acum e vorba despre 0,5 puncte suplimentare) pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap grav, în timp ce asigurații cu handicap accentuat vor beneficia de 0,5 puncte suplimentare (acum se acordă 0,25 puncte suplimentare) pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.
“Pensionarii pentru limită de vârstă, care realizează stagiul de cotizare după data înscrierii la pensie, li se recalcularea (sic!) pensia, prin adăugarea acestuia, în condițiile legii, la 1 ianuarie a fiecărui an calendaristic”, mai scrie în viitoarea lege. Probabil că și această greșeală va fi corectată până la oficializarea măsurilor.
În fine, persoanele care nu fac dovada venitului lunar realizat și ale căror drepturi de pensie se stabilesc cu utilizarea veniturilor salariale vor beneficia de majorarea punctajelor lunare, corespunzătoare stagiului de cotizare realizat în perioada 1 februarie 1975 - 1 aprilie 2001, cu 10%.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (9)