Neprezentarea permisului de conducere nu va mai fi sancționată de polițiști, iar existența și valabilitatea acestuia se va verifica prin interogarea bazei de date a DGPCI
Șoferii care nu au asupra lor permisul de conducere nu vor mai risca sancționarea când sunt opriți de polițiști în trafic, potrivit unui proiect de lege pus în dezbaterea Parlamentului. Pentru a vedea dacă șoferii dețin un permis valabil, polițiștii vor verifica baza de date a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI).
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
ACTUALIZARE (03.01.2025): Proiectul a fost clasat, astfel că nu se poate aplica. __________
Proiectul legislativ aflat în dezbaterea senatorilor vizează modificarea Codului rutier. Mai exact, conducătorii de vehicule ar putea scăpa de obligația de a deține asupra lor permisul de conducere atunci când sunt în trafic.
Practic, se propune modificarea listei actelor pe care conducătorii de vehicule trebuie să le prezinte polițiștilor când sunt opriți de aceștia.
Astfel, după ce proiectul va ajunge să se aplice, participanţii la trafic vor fi “obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia orice act de identitate dintre cele prevăzute de art. 12 alin. (3) din OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.
În esență, Codul rutier nu va mai obliga conducătorii de vehicule să aibă asupra lor permisul de conducere, polițiștii urmând să verifice dacă aceștia dețin un permis valabil în baza de date a DGPCI.
“Dovada existenţei şi valabilităţii permisului de conducere, în cazul controalelor efectuate de autorităţile abilitate, se face prin interogarea bazei de date din cadrul Direcţiei Generale Permise de Conducere şi înmatriculări şi structurile regionale aferente”, scrie, de fapt, în viitoare lege.
Acum, “refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului” se sancționează cu amenzi cuprinse între 990 și 1.320 de lei, dar și cu patru puncte de penalizare.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)