Într-un răspuns remis redacției avocatnet.ro, CNPP a dat câteva lămuriri privitoare la modalitatea în care instituția face verificările referitoare la corectitudinea modului în care au fost întocmite dosarele de pensie.
Termenul "verificări periodice" se referă la reanalizarea dosarelor de pensie din evidența caselor teritoriale de pensii pentru a verifica legalitatea calculului și plății drepturilor, conform legislației sistemului public de pensii.
CNPP a precizat pentru avocatnet.ro că reanalizarea dosarelor de pensie poate fi efectuată atât de casa teritorială de pensii, cât și de instituții abilitate prin lege să efectueze acțiuni de control, cum ar fi CNPP, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sau Curtea de Conturi a României.
În ceea ce privește frecvența verificărilor, casele teritoriale de pensii efectuează verificări la stabilirea inițială a drepturilor de pensie, cu ocazia recalculărilor prevăzute de lege sau în situația în care verificarea este solicitată de beneficiari.
În cazul acțiunilor de autoverificare, acestea sunt efectuate, conform sursei menționate, atunci când este identificată o eroare la o categorie de dosare de pensie sau când există sesizări privind legalitatea calculului și plății pensiilor.
De asemenea, instituțiile abilitate prin lege să efectueze control pot efectua, de obicei prin sondaj, control asupra legalității stabilirii și plății pensiilor. Aceste controale depind, conform CNPP, de data ultimei verificări a fiecărei instituții supuse controlului, complexitatea activității instituțiilor și volumul de operațiuni desfășurate de acestea și de frecvența deficiențelor constatate în timp.
CNPP a ținut să precizeze că își propune să verifice fiecare casă teritorială de pensii la un interval de timp de aproximativ doi ani.
Principalele tipuri de erori din dosarele de pensionare
Conform informațiilor furnizate de sursa citată, principalele tipuri de erori care pot fi identificate în dosarele de pensionare sunt legate de operațiunile de calcul și de plată a pensiilor.
Aceste erori pot fi erori de preluare a datelor, datorate introducerii incorecte în sistemul informatic a datelor din documentele justificative depuse la dosar. Ele pot afecta datele referitoare la stagiile de cotizare realizate, stagiile asimilate, cele realizate în condiții și grupe de muncă speciale, veniturile asigurate (salarii și sporuri) ori gradele și cauza invalidității sau dizabilității.
Pot apărea și erori de interpretare a legislației, atunci când prevederile legislației specifice sistemului de pensii sunt interpretate greșit, ducând la determinarea eronată a elementelor de calcul. În acest fel, pot fi afectate stagiile contributive sau necontributive, stagiile complete de cotizare, punctajele realizate sau datele de referință necesare calculului și plății efective a pensiilor.
În același timp, sistemul poate fi alimentat cu date eronate, fie că sunt cele furnizate de către angajatori cu privire la datele necesare calculului și plății pensiilor sau cele care apar atunci când beneficiarii de drepturi nu comunică sau comunică inexact situațiile care pot influența calculul și plata pensiilor .
Nu în ultimul rând, pot apărea erori de calcul al diferențelor, care se referă la erori în calcularea diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate de către beneficiari, în cazul recalculărilor și revizuirilor.
Criterii de calcul și justificare a sumelor de recuperat
Conform CNPP, calcularea și justificarea sumelor de recuperat în cazul erorilor făcute la stabilirea și plata pensiilor se bazează pe mai multe criterii.
În primul rând, casa teritorială de pensii trebuie să opereze modificările necesare printr-o decizie de revizuire, care trebuie emisă atunci când sunt identificate diferențe între sumele plătite și cele legal cuvenite.
Procesul de recuperare a sumelor se desfășoară, în general, în cadrul termenului general de prescripție, care începe să curgă de la data constatării diferențelor.
Totuși, există și excepții - în cazul erorilor materiale, de calcul sau a altor greșeli (precum omisiuni sau mențiuni greșite) din procesul administrativ de stabilire a pensiei, situație în care termenul de prescripție nu se aplică pentru recuperarea sumelor neplătite de casa de pensii.
Justificarea sumelor de recuperat se realizează prin decizia de revizuire emisă de casa teritorială de pensii, aceasta fiind un act administrativ care constată drepturile reale și menționează modificările necesare.
Prin urmare, o astfel de decizie trebuie să includă detalii despre erorile identificate, modul de calcul al sumelor de recuperat și temeiul legal pentru recuperarea sumelor respective.
Referitor la acest din urmă aspect, o propunere de modificare a legislației actuale, aflată deocamdată la Senat, ar putea schimba tratamentul aplicabil acestor sume. Propunerea respectivă, despre care vă recomand să citiți în acest articol, stipulează că pensionarii nu vor fi obligați să returneze banii încasați în mod necuvenit.
Comentarii articol (2)