Prezentăm pe scurt conținutul speței analizate și contextul care a generat litigiul. Litigiul în cauza C-171/23 a implicat societatea UP CAFFE d.o.o din Croația, ce desfășoară activitate de gastronomie.
Problema a apărut în urma unui control fiscal, când autoritățile croate au considerat că înființarea UP CAFFE constituie o planificare fiscală abuzivă, întrucât a fost înființată cu scopul menținerii regimului de scutire pentru întreprinderile mici, care era aplicat anterior companiei SS-UGO. Astfel, autoritățile susțin că activitatea economică a SS-UGO a continuat fără întrerupere prin intermediul noii companii, iar înființarea UP CAFFE este în realitate fictivă.
UP CAFFE a contestat această decizie, argumentând că îndeplinea toate condițiile pentru a beneficia de regimul întreprinderilor mici și că în Croația legislația antiabuz a fost introdusă ulterior perioadei fiscale în cauză. În acest fel, cazul a ajuns în fața CJUE pentru clarificarea următorului aspect: Principiul interzicerii abuzului de drept din legislația europeană privind TVA-ul se poate aplica chiar și atunci când legislația națională nu prevede în mod explicit prevederi care să sancționeze astfel de abuzuri?
În acest context, CJUE clarifică faptul că, chiar dacă nu există o prevedere explicită în legislația națională, abuzul de drept poate fi sancționat. Pentru ca o practică să fie considerată abuzivă, este necesar ca:
- pe de o parte, să se dovedească că are drept rezultat obținerea unui avantaj fiscal a cărui acordare ar fi contrară obiectivului urmărit de Directiva de TVA
- și, pe de altă parte, să se dovedească faptul că, deși tranzacția respectivă respectă formal legislația, scopul principal este obținerea respectivului avantaj fiscal.
În consecință, în cazul în care o societate este înființată pentru a menține beneficiul regimului de scutire de TVA pentru o activitate despre care rezultă că a fost exercitată anterior de o altă societate și la data la care aceasta din urmă a încetat să îndeplinească condițiile necesare pentru a beneficia de acel regim, acordarea unui asemenea avantaj fiscal nu ar răspunde obiectivelor urmărite de regimul menționat.
Curtea a subliniat faptul că, într-o asemenea situație, autoritățile naționale sunt obligate să refuze beneficiile regimului fiscal, ținând cont de principiul împotriva abuzului de drept. Adică să reîncadreze tranzacția în regimul fiscal care i s-ar fi aplicat dacă nu ar fi existat abuzul, respectiv să fie supusă TVA-ului ce ar fi fost aplicabil în lipsa unui astfel de abuz și să beneficieze, totodată, dacă sunt îndeplinite condițiile, de dreptul de deducere a TVA-ului datorat sau achitat aferent activității sale economice.
Concluzie: În opinia noastră, răspunsul oferit de către CJUE este în concordanță cu prevederile prevăzute și în legislația noastră națională. Mai exact, art. 11 alin. (12) din Codul fiscal prevede:
Astfel, în opinia noastră, această decizie CJUE este relevantă și pentru contribuabilii români, întrucât atrage atenția asupra faptului că tranzacțiile desfășurate nu trebuie să urmarească obținerea unor avantaje fiscale care ar contraveni prevederilor legale. Cu alte cuvinte, nu orice avantaj fiscal obținut este considerat că provine dintr-o practică abuzivă. Spre exemplu, faptul că întreprinderile mici beneficiază de regimul de scutire de TVA este un avantaj fiscal în concordanță cu obiectivele Directivei de TVA, însă crearea unei scheme prin care aceleași persoane, pentru aceeași activitate, înființează și desființează companii, cu scopul de a evita depășirea plafonului de înregistrare în scop de TVA, este un abuz.
Totodată, prin această decizie ni se subliniază faptul că, în cazul în care se constată, totuși, o practică abuzivă, organele fiscale trebuie să restabilească situația care ar fi existat în lipsa acesteia, adică să îi stabilească contribuabilului în cauză toate obligațiile legate de colectarea TVA, dar, totodată, să-i acorde și drepturile aferente deducerii taxei. Scopul acestei recalficări fiind acela de a asigura colectarea corectă a TVA-ului și de a preveni frauda.
Comentarii articol (1)