ANSVSA are în pregătire un proiect de ordin care modifică și completează normele sanitar veterinare referitoare la înregistrarea activităților de obținere și vânzare a produselor alimentare de origine animală și non-animală din gospodăriile țărănești.
Documentul introduce un sistem de înregistrare ”simplificat” pentru gospodăriile țărănești care produc legume și fructe și care obțin produse prelucrate din producția proprie și le comercializează în cantitate limitată.
Proiectul de ordin stabilește cerințele specifice pentru înregistrarea acestor gospodării, inclusiv notificarea către direcțiile județene ale instituției (DSVSA), documentele necesare și obligațiile generale minime care trebuie respectate de către micii producători locali.
Norma stipulează că producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor prin care obţin şi vând produse prelucrate din legume şi fructe.
Notificarea DSVSA județene va trebui însoțită de o serie de documente:
- o notificare cu activitățile desfășurate și locurile de vânzare, conform modelului din Anexa nr. 21 (care se găsește în continuarea proiectului de ordin);
- copie după actul de identitate al producătorului;
- document privind starea de sănătate a producătorului și a familiei acestuia;
- copie a atestatului de producător și a carnetului de comercializare, emise de primării sau cooperative;
- dovada plății tarifelor prevăzute de legislația în vigoare.
Una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de ordin este restricția referitoare la cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe ce poate fi obținută într- o gospodărie ţărănească: maximum 800 kilograme pe an.
De asemenea, gospodăriile țărănești înregistrate trebuie să respecte condițiile de igienă prevăzute în Regulamentul (CE) 852/2004 și ghidurile de bune practici avizate de ANSVSA, iar spațiile de producție pot fi în locuințe particulare sau spații conexe producției primare, cu condiția respectării condițiilor de igienă.
Comercializarea produselor (care trebuie să fie trebuie să fie sigure, nefalsificate, necontaminate, ambalate corespunzător și etichetate conform Regulamentului (UE) 1169/2011) se va putea face la locul de producție sau în piețe, târguri locale și din județele limitrofe.
Pe de altă parte, produsele care nu sunt obținute de către producătorul primar de legume și fructe, din producția proprie sau care sunt obținute și vândute de acesta dar pentru care vânzarea depășește anual cantitatea de 800 de kilograme pe an se va putea face ”doar în condițiile în care producătorul este constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor prevăzut la Anexa nr. 10 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor”.
Activităţile de obţinere şi vânzare în cantitate limitată a produselor prelucrate din legume şi fructe reglementate prin norma în discuție vor fi supuse controlului privind siguranţa alimentelor efectuat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Atenție! După adoptarea de către președintele ANSVSA, proiectul de ordin va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)