HG nr. 1.1416/2024, aplicabilă din 18 noiembrie 2024, introduce o nouă formă de aplicare a Legii nr. 118/2002, stabilind o excepție referitoare la termenul-limită pentru depunerea dosarelor pentru obținerea indemnizației de merit. De obicei, dosarele trebuie depuse până la data de 1 mai a fiecărui an. Totuși, acum, în funcție de numărul de indemnizații de merit neatribuite, instituțiile publice responsabile cu acordarea acestora pot stabili o etapă suplimentară de depunere a dosarelor în semestrul al II-lea al anului.
„Prin excepţie, în funcţie de numărul de indemnizaţii de merit neatribuite, instituţiile publice pot stabili o etapă suplimentară de depunere a dosarelor în semestrul al II-lea al anului”, se arată în hotărâre.
De asemenea, au fost aduse modificări și la criteriile pentru atribuirea indemnizației de merit în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Lista actuală cuprinde următoarele criterii:
- deţinerea titlului onorific de „Tezaur uman viu”;
- activitatea deosebită de transmitere şi promovare a elementelor de patrimoniu cultural imaterial către generaţiile următoare;
- recunoaşterea de către comunitatea ştiinţifică a activităţii în domeniul patrimoniului cultural imaterial;
- deţinerea Ordinului Meritul Cultural, categoria E „Patrimoniul cultural naţional”, şi/sau a distincţiei de excelenţă oferite de Ministerul Culturii.
Astfel, noile criterii de aplicare pentru indemnizația de merit elimină detalii precum vechimea și meritele excepționale și introduce în schimb recunoașterea științifică și specificații mai clare pentru distincțiile luate în considerare.
Ce este indemnizația de merit și cine o poate primi?
Indemnizația de merit este o distincție acordată pentru realizări deosebite și pentru recompensarea activităților de notorietate în domeniile culturii, științei și sportului. Această indemnizație se acordă persoanelor propuse de Comisia națională pentru acordarea acesteia, pe baza criteriilor stabilite în normele de aplicare a legii.
Propunerile pentru acordarea indemnizației de merit sunt întocmite anual de următoarele instituții:
- Academia Română;
- Ministerul Culturii și Cultelor;
- Ministerul Educației și Cercetării;
- Ministerul Tineretului și Sportului.
Aceste propuneri sunt înaintate Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizației de merit, care le analizează și soluționează în termen de 30 de zile de la data depunerii lor la secretariatul comisiei.
Cuantumul lunar al indemnizației de merit este de trei ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată și este neimpozabil. Chiar dacă această sumă, în mod normal, ar ajunge la 11.100 de lei, valoarea indemnizației este plafonată la 6.240 de lei.
În total, sunt disponibile 1.720 de indemnizații de merit, care sunt acordate anual personalităților care au adus contribuții remarcabile în domeniul lor de activitate.
Indemnizaţia de merit se poate acorda persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, dar nu și celor care primesc pensie de invaliditate.
Comentarii articol (0)