Ordinul MAI 181/2024 cuprinde detalii specifice despre documentele necesare, condițiile ce trebuie îndeplinite, atribuțiile autorităților competente, precum și procedurile online disponibile pentru operațiunile necesare înmatriculării, înregistrării sau radierii autoturismelor.
Una dintre prevederile documentului, însă, exclude de la posibilitatea de a înmatricula vehicule entitățile care nu sunt persoane fizice sau persoane juridice: ”calitatea de titular al certificatului de înmatriculare poate fi avută doar de o persoană fizică sau de o persoană juridică titulară a unui patrimoniu”.
Efectele imediate ale acestei prevederi ne-au fost semnalate chiar de reprezentantul unei cunoscute societăți civile de avocați. Conform reprezentantului firmei de avocatură, un autoturism achiziționat de aceasta la începutul lunii nu a putut fi înmatriculat, exact din cauza prevederii de mai sus.
Deși autoturismul a putut fi înregistrat la organele fiscale, iar societatea de avocatură urmează să plătească impozitele și taxele aferente acestei achiziții, totuși i s-a refuzat înmatricularea vehiculului, compania fiind pusă în situația de a nu putea folosi mașina respectivă. Conform sursei, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări și-a motivat refuzul de a da curs cererii de înmatriculare a autoturismului prin aceea că o societate de avocatură nu are calitate de persoană juridică.
Ordinul 181/2024 înlocuiește mai vechiul Ordin 1501/2006, care prevedea că ”înmatricularea, înregistrarea și autorizarea provizorie sau pentru probe se efectuează pe numele proprietarului de vehicul.
(2) La cererea scrisă a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se poate înscrie și o altă persoană decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul”, fără a exclude vreo entitate de la posibilitatea de a înmatricula vehicule.
Interesant de remarcat este faptul că referatul de aprobare a acestui ordin, care însoțea documentul în faza proiect pus în transparență decizională, nu face nicio referire la prevederile care exclud de la posibilitatea înmatriculării unui autovehicul a oricărei entități care nu este persoană fizică sau juridică.
Cu toate acestea, avocații asociați în cadrul societăților profesionale cu raspundere limitată (SPARL) nu a ar trebui să se confrunte cu astfel de probleme în acondițiile în care SPARL dobândesc personalitate juridică la data înregistrării lor la barou, în baza deciziei emise de către consiliul baroului în a cărui rază teritorială se află sediul lor principal.