avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare autoturism - cine este proprietarul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare autoturism - cine este proprietarul

In mai 2015 am vandut un autoturism unui cetatean din alt judet.Am dat acestuia actele,cheile,contractul de vanzare-cumpare si am primit suma de bani.Prin ianuarie 2016 ma trezesc cu proces verbal de la CNADNR ca am trecut Podul Cernavoda fara achita taxa.Contest in instanta procesul.Se inlocuieste amenda cu avertisment si mi se pune in vedere sa respect legislatia in vigoare recte Ordinul MAI 1501/2006 art 24 lit.d.Cum punctele de vedere erau divergente-unii spun ca eu trebuie sa radiez masina-altii ca acest lucru trebuie facut de cumparator am cerut niste puncte de vedere Avocatului Poporului si Directiei pentru inmatriculare ...DRPCIV.
Avocatul poporului spune:"Astfel,din cele relatate de dvs,rezulta ca nu v-ati indeplinit obligatiile statuate de Ordinul MAI 1501/2006"
DRPCIV spune:(varianta scurta)""iar obligatia
transcrierii transmiterii dreptului de proprietate este in

sarcina noului proprietar."
precum si :
"proprietarul anterior al vehiculului
instrainat se poate adresa Serviciului Public Comunitar...pentru a

solicita efectuarea mentiunilor de instrainare in Registrul...
Precizam ca aceasta inscriere in baza de date nu este
echivalenta cu o transcriere efectiva."
Potrivit situatiei descrise cine este proprietarul in acest moment care ar trebui sa ceara radierea autoturismului?
Ce pot face eu pentru a scapa de eventualele procese verbale ce ar putea veni pe adresa mea?
Cine si cum ar trebui procedat pentru a modifica/clarifica Ordinul MAI 1501/2006?
Cu stima
Corneliu Zirnea
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:46, 4 Octombrie 2016
Corneliuz a scris:

[...] Am dat acestuia actele,cheile,contractul de vanzare-cumpare si am primit suma de bani. [...]

Ati scris ca s-a instrainat auto, pe spatele talonului la rubrica : "Instrainat catre ..." ?
Ati avut certifcat fiscal in vederea vanzarii ? V-ati radiat de la financiarul dvs. local ?
S-a facut mentiunea"instrainat catre..."dar asta nu se vede cand treci fara sa platesti taxa de pod sau rovigneta.Se depisteaza daca esti prins in trafic si daca politistul are inspiratia sa se uite...I-am dat si certificat fiscal iar la administratia locala (primaria) autoturismul apare ca si vandut de catre mine,deci nu imi retin impozit din mai 2015-data vanzarii.
Am inteles. Chestiunea sta in felul urmator - problema dvs. este si se solutioneaza in maniera in care v-a raspuns politia, prin Serviciul inmatriculari.

Cei care au facut trimitere la Ordinul MAI 1501 per 2006, art.24 (2) d), au gresit, se mai intampla, deoarece textul nu se refera la situatia dvs. ci la alte vehicule (nu detaliez), astfel :

Articolul 24
[...]
(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:
[...]
d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.


Vehicului dvs. se supune înmatricularii in circulatie si nu înregistrarii, si ca atare norma incidenta este art.11 (4) din OUG 195 per 2002 republicata, astfel :

Articolul 11
(1) Proprietarii de vehicule sau deţinătorii mandataţi ai acestora sunt obligaţi să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulaţie, conform prevederilor legale.
(2) Înmatricularea vehiculelor este continuă, de la admiterea în circulaţie până la scoaterea definitivă din circulaţie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei condiţii, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, şi presupune următoarele operaţiuni:
a) înscrierea în evidentele autorităţilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar;
b) transcrierea în evidentele autorităţilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.
(3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) se realizează pe baza datelor de identificare ale vehiculului şi ale proprietarului şi condiţionează eliberarea de către autorităţile competente, potrivit legii, a unui certificat de înmatriculare, precum şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare atribuit şi transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare şi în cartea de identitate a vehiculului.
(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidentele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.


Depuneti la Serviciul inmatriculari o notificare (o petitie, nu are importanta denumirea) cu privire la vanzarea efectuata, insotita de copii dupa actul de vanzare, nota de scoatere din evidenta fiscala de la financiar, buletin al dvs. si cumparatorului (daca exista) si tot ce mai aveti. Politia va face mentiunea in Registrul national al vehiculelor (registru de publicitate pentru vehicule), si chiar daca mentiunea facuta nu echivaleaza cu o transcriere a transmiterii dreptului de proprietate, totusi in baza mentiunii, vanzatorul este oarecum protejat fata de sanctiunile primite in trafic de cumparator.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
trandafir2, moderator
Multumesc pentru raspuns.Am facut deja acest lucru-notificarea serviciului de inmatriculari.CNADNR a facut apel.Astept fixarea termenului de judecata.
Ce ar trebui facut pentru a feri pe viitor alti vanzatori de aceste patanii,cu siguranta nu sunt singurul.Problema mea se va rezolva dar se vor lovi altii de ea.Nu ar trebui adus un amendament la ord.MAI 1501 sau alte instructiuni la Serviciul de inmatriculari?Odata cu incheierea contractului de vanzare cumparare sa se faca si aceasta notificare.Aceasta notificare sa fie facuta pe o parte a contractului cu care te prezinti la ghiseu,lucratorul verifica datele,ia acea parte destinata serviciului si pune o stampila prin care certifica faptul ca au luat la cunostinta de acest lucru.Cand va inmatricula cumparatorul masina pe numele lui e treba lui.Asa vad eu lucrurile.E corect acest punct de vedere? Daca da,cum ar putea fi pus in practica?
Va multumesc
Corneliuz a scris:
Multumesc pentru raspuns.Am facut deja acest lucru-notificarea serviciului de inmatriculari.CNADNR a facut apel.Astept fixarea termenului de judecata.

Este posibil sa nu va ajute notificarea facuta dupa chemarea in judecata, ci ea sa-si produca efecte doar pentru viitor. Eu va doresc sa va ajute !!


Corneliuz a scris:

Ce ar trebui facut pentru a feri pe viitor alti vanzatori de aceste patanii,cu siguranta nu sunt singurul.Problema mea se va rezolva dar se vor lovi altii de ea.Nu ar trebui adus un amendament la ord.MAI 1501 sau alte instructiuni la Serviciul de inmatriculari?Odata cu incheierea contractului de vanzare cumparare sa se faca si aceasta notificare.

Exista de vreo 5 ani un proiect de lege in sensul indicat de dvs., din pacate de cate ori i-a venit randul a fost amanat. Nu stiu motivele.

Se intenţionează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice la capitolul înmatricularea vehiculelor.

Nu as vrea sa gresesc, dar cred ca deja ceva este in vigoare in sensul celor scrise mai sus !



[later edit : am fost avizat ca in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 659 din 29 august a apărut Ordinul comun nr. 1069/1578/114/2016 (deja intrat în vigoare), detalii aici : www.avocatnet.ro/content/art... ]
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2016
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Masina vanduta - schimbare nr de inmatriculare desi apare tot pe numele meu la drpciv mateis mateis Buna ziua, Am primit de curand o amenda de la CNADNR pe un nr de inmatriculare total necunoscut mie, dar pe numele meu. Sun la ei, si imi spune ca acel nr ... (vezi toată discuția)
Respingere plangere contraventionala rovinieta previas previas Societatea a primit o amenda pentru lipsa rovinietei in anul 2011 .A facut plangere contraventionala ,intrucat autovehiculul a fost vandut cu factura in anul ... (vezi toată discuția)
Conducere auto. omvesel omvesel Daca doresc sa cumpar o rulota pe 2 roti ce trebuie sa am afara de carnet de conducerecategoria BE. ? Multumesc multSi daca trebuie inmatriculata si unde, ce ... (vezi toată discuția)