avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina vanduta - schimbare nr de inmatriculare desi ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina vanduta - schimbare nr de inmatriculare desi apare tot pe numele meu la DRPCIV

Buna ziua,

Am primit de curand o amenda de la CNADNR pe un nr de inmatriculare total necunoscut mie, dar pe numele meu. Sun la ei, si imi spune ca acel nr apare pe numele meu in baza de date ale politiei rutiere, si sa ma duc acolo.
Am fost acolo (trebuie pana in ora 15 - ca sa fie cineva de la "secretariat" - nu prea am inteles legatura) si ideea este ca intr-adevar acel numar de inmatriculare apare ca si apartinandu-mi. Am aflat ca este vorba de o masina pe care am vandut-o acum fix un an, intre timp in octombrie a primit si un refuz de inmatriculare, dar nu am putut afla data exacta cand s-a schimbat numarul de inmatriculare.
Am depus cerere de inregistrare mentiuni in baza de date, pentru a fi notat faptul ca a fost instrainat autoturismul, si am cerut de asemenea investigarea modului de schimbare a numarului de inmatriculare. Dupa mine, din moment ce la ei apar eu ca proprietar, doar eu puteam cere schimbarea de numar, prin urmare este o frauda undeva (fie la cel care a depus cererea de schimbare, fie la cel care a acceptat-o, fie la amandoi).
Intrebarea la dvs este, ce sa fac mai departe, sa depun plangere penala? Si daca da, unde, la sectia de politie unde apartin cu domiciliul, sau la procuror direct? Si cand, acum (cat mai repede) sau dupa ce primesc raspuns de la serviciul rutier (mi s-a spus ca voi primi prin posta raspuns scris) cu privire la confirmarea mentiunii de instrainare in baza de date? Sincer nu cred ca acel raspuns va contine si ceva legat de acea schimbare de numar de inmatriculare...
Cel mai recent răspuns: mateis , utilizator 23:16, 31 August 2015
Initial,pentru a preintampina situatii neplacute din partea CNADNR,formulati contestatie la executare,sau achitati c/v amenda pe care o puteti recupera ulterior de la detinatorul masinii aflate in evidenta dvs
Buna seara,

Revin cu un update. Am primit raspuns de la DRPCIV si am ramas un pic nelamurit:

"Urmare a notificarii dvs. privind instrainarea auto marca xx serie sasiu yy cu numar de inmatriculare b000xxx (b000fff - numar care nu imi apartine) va comunicam urmatoarele:

Am luat nota de informarea dvs si precizam ca aceasta nu produce efectul juridic al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, act juridic care presupune indeplinirea cumulativa a conditiilor prevazute de art 8 din O.M.A.I. nr 1501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii radierii si eliberarii autorizatiei de circulatie provizorie sau de probe a vehiculelelor.

Prevederile art 11 alin 4 din OUG nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, actualizata de legea nr 203/2012, specifica:
1) Proprietarii de vehicul sau mandatarii acestora sunt obligati sa le inmatriculeze (...) inainte de a le pune in circulatie (..)
3) Inmatricularea vehiculelelor este continua (...) si presupune operatiunea de:
a) inscriere (...) de catre primul proprietar
b) transcriere (...) a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.
5) In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar

In concluzie, daca cumparatorul nu si-a indeplinit obligatiile legale, aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata competenta sa solutioneze cererea dvs"

Acesta este intregul raspuns primit in urma adresei depuse. In acea adresa am mentionat vanzarea auto si "va rog luati masurile ce se cuvin" sau asa ceva, precum si "va rog investigati cum s-a efectuat schimbarea numarului de inmatriculare". La aceasta a doua cerere nu mi s-a raspuns deloc, la prima...mi s-a raspuns ca sa ma adresez instantelor, desi cei de acolo (de la secretariat - pana in ora 15 pentru cine e interesat) mi-au zis ca deja s-a facut mentiunea in baza de date.

Ce ar trebui sa fac mai departe...?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare autoturism - cine este proprietarul Corneliuz Corneliuz In mai 2015 am vandut un autoturism unui cetatean din alt judet.Am dat acestuia actele,cheile,contractul de vanzare-cumpare si am primit suma de bani.Prin ... (vezi toată discuția)
Talon înstrăinat către : elvis_zft elvis_zft Am o nelămurire, Fratele meu locuieste in străinătate, si mia lasat mie o masina inscrisa in romania . La mentiunea instrainat catre scrie numele meu si ... (vezi toată discuția)
Vandut masina cu acte cum pot so radiez Dinuneculai Dinuneculai Buna ziua am vandut o masina cu tot cu acte .am pierdut copia de buletin a persoanei. Cum pot sa gasesc masina so radiez sau sa o denunt la furt .va rog sa ma ... (vezi toată discuția)