Conform procedurii publicate de MEAT, programul va fi organizat sub forma a doi piloni, fiecare dintre aceștia având grupuri țintă diferite:
Pilonul 1: Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor. În cadrul primului pilon vor fi eligibile persoanele fizice cu vârsta de până la 30 de ani, indiferent care este statutul acestora pe piața muncii. În această categorie vor fi incluse, de asemenea, persoanele reîntoarse în țară. În total, pilonul 1 va beneficia de un buget de 295.750.000 euro, distribuit între regiunea București-Ilfov și celelalte șapte regiuni ale țării. Acesta va fi pilonul care urmărește pregătirea antreprenorială a celui mai mare număr de cursanți, respectiv 25.000 de persoane fizice eligibile.
Criteriile de eligibilitate aplicabile persoanelor fizice care se pot înscrie la cursurile antreprenoriale sunt următoarele:
- vârsta cuprinsă între 18 ani și 30 de ani neîmpliniți la data publicării în Monitorul Oficial a procedurii de implementare aferente programului Start-up Nation;
- domiciliul în regiunea București-Ilfov sau într-una dintre celelalte șapte regiuni de dezvoltare ale țării;
- persoana reîntoarsă în țară trebuie să facă dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate pentru o perioadă de 12 luni consecutive anterioare înscrierii la cursurile de antreprenoriat.
Pilonul 2: Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă. Cel de-al doilea pilon din cadrul programului de finanțare se adresează unui grup-țintă mai complex, dar beneficiază, în același timp, de un buget de doar 150 de milioane de euro. Astfel, este estimată participarea la cursurile de antreprenoriat a unui număr de 4.900 de persoane din următoarele categorii:
- tinerii cu vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani neîmpliniți la momentul publicării în Monitorul Oficial a procedurii de implementare pentru programul Start-up Nation. Sunt eligibile, în cadrul acestei categorii, toate persoanele, indiferent de statutul pe piața muncii;
- persoane în căutarea unui loc de muncă;
- șomeri;
- șomeri de lungă durată;
- persoane inactive;
- persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii;
- persoane reîntoarsă în țară.
În completarea criteriilor de mai sus, în cadrul pilonului 2 se vor aplica și următoarele condiții de eligibilitate suplimentare:
- persoanele trebuie să aibă domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate, fiind excluse, astfel, persoanele cu domiciliul în București-Ilfov;
- în cazul persoanelor reîntoarse în țară se va verifica suplimentar dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate pentru o perioadă de 12 luni consecutive anterioare înscrierii la cursurile de antreprenoriat.
Cum se va realiza, efectiv, înscrierea la cursurile de antreprenoriat
După ce MEAT va finaliza procesul de evaluare, selecție și contractare a furnizorilor de formare profesională, persoanele fizice din grupurile-țintă descrise mai sus se vor înregistra online pentru participarea la cursurile de instruire antreprenorială și vor selecta din aplicație furnizorul ales.
Etapa de înscriere la cursuri se va desfășura pe baza principiului primul venit, primul servit, în limita locurilor disponibile în cadrul fiecărui pilon, fiind selectată, de asemenea, o listă de rezervă cu persoane fizice, care să permită atingerea tuturor indicatorilor programului.
Ulterior, agențiile regionale pentru întreprinderi mici și mijlocii vor transmite furnizorilor contractați listele centralizate cu persoanele fizice ce urmează să participe la cursuri, în funcție de opțiunile de formator alese de aceștia la înscriere.
Cursurile de pregătire antreprenorială vor fi gratuite și vor avea o durată de 40 de ore, fiind încheiate cu susținerea unui examen final, la finalul căruia furnizorii de formare profesională vor transmite către MEAT următoarele documente:
- declarațiile pe proprie răspundere pentru fiecare absolvent că nu au mai participat la nicio formă de pregătire antreprenorială subvenționată din fonduri europene nerambursabile;
- listă prezență curs;
- fotografii sau print screen din timpul sesiunilor de instruire desfășurate în sală, respectiv în sistem online;
- certificatele de absolvire a cursului de formare profesională;
- centralizare asumată de către furnizorul de formare cu datele participanților la cursuri.