ACCES PREMIUM
De ce premium?
Precompletarea D212: Din 2025, persoanele fizice trebuie să fie mult mai atente la evidența veniturilor. Cei care câștigă bani din surse multiple pot avea probleme
Începând cu veniturile independente aferente anului 2025, se trece la precompletarea obligatorie a declarației unice pentru persoanele fizice (formularul 212). Din acest motiv, contribuabilii trebuie să fie mult mai atenți la veniturile pe care le obțin, pentru a fi pregătiți adecvat pentru eventualele probleme care ar putea apărea la precompletarea D212 de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Articolul continuă mai jos
Trecerea la precompletarea obligatorie a declarației unice pentru persoanele fizice este stabilită prin OUG 128/2024 (apare, practic, sistemul e-Declarație unică). Procedura de precompletare, verificare și transmitere a formularului 212 se va aproba prin ordin al ANAF până pe 10 mai 2025.
Din moment ce măsura are în vedere
veniturile din 2025, asta înseamnă că prima declarație precompletată obligatoriu va fi cea care se va depune la
25 mai 2026. Specialiștii sfătuiesc contribuabilii, în contextul acestei schimbări majore în relația cu ANAF,
să fie mult mai atenți la veniturile pe care le obțin, odată cu începerea noului an.
„Este un moment de educație financiară pentru întreaga populație. În țările civilizate, completarea declarației de venituri este un eveniment foarte complicat și foarte serios și toate persoanele fizice au o evidență foarte clară a cheltuielilor lor, a cheltuielilor profesionale, dacă sunt liber profesioniști, și așa mai departe. Adică iau foarte în serios acest exercițiu și, cu siguranță, vom începe și noi să-i acordăm din ce în ce mai multă importanță. E bine că știm asta cu un an înainte. Deci, în anul 2025 trebuie să fim foarte atenți la veniturile pe care le obținem, cum sunt acestea declarate, de către cine sunt declarate, sub ce formă sunt declarate și dacă ele ajung sau nu pe CNP-ul nostru. Pentru că această declarație va fi completată, de fapt, după CNP-ul nostru - așa se vor culege datele”, a atenționat recent, la o întâlnire a Tax Group,
Oana Nicorescu, Managing Partner la Nowium.
Mai ales în cazul persoanelor care obțin
venituri din surse multiple ar putea să apară probleme, dacă sistemul ANAF nu va procesa cum trebuie datele aferente activităților independente ale acestora. În aceste situații, o evidență bine întocmită a veniturilor poate ajuta persoanele fizice la corectarea problemelor apărute în formularul precompletat.
„Eu văd și o parte pe care ei vor să o rezolve, în sensul în care sunt destul de multe persoane fizice care nu-și îndeplinesc obligațiile. Cumva, ei vor să sară peste zona aceasta, în sensul în care se ajunge, un pic, iarăși la situația de dinainte în care trebuia să primim decizii de impunere. Și, dacă o să comparăm puțin cu e-TVA, este situația în care ANAF spune «Tu trebuia să-mi raportezi chestiile acestea și, dacă nu te ocupi să le confirmi, e problema ta». O transformă aproape într-o decizie de impunere, în sensul în care «Aceasta este imaginea la mine, eu cam asta văd despre tine».
Problema se va pune acolo unde informațiile ANAF sunt distorsionate. La nivel de situație de plătitor, pe persoane fizice, este dezastru, acel sistem este la pământ, din punct de vedere al evidenței. Nu știu cum vor gestiona aceste informații și mi-e teamă să nu se ajungă ca foarte mulți, care au, eventual, situații mai complexe (cu contracte de închiriere, cu dividende, cu dobânzi), să se trezească cu niște absurdități ca la e-TVA. La e-TVA este altceva, pentru că suntem persoane juridice, avem evidențe pe TVA și putem să facem comparații. La persoanele fizice, care sunt și mai dezorganizate, te poți trezi că ți se raportează acolo niște cifre pe care, apoi, tu trebuie să le «demontezi», adică să te duci în audiențe”, a spus și
Valentin Alangiu, Accounting & Tax Partner la Nowium.
Precompletarea declarației 212
mai fusese anunțată și acum câțiva ani, ca o facilitate pentru ajutorarea contribuabililor, dar nu fusese prevăzută efectiv în Codul fiscal.
În altă ordine de idei, OUG 128/2024 mai vine și cu
o serie de simplificări legate de completarea și depunerea declarației unice, astfel încât persoanele fizice să transmită formularul, de principiu, o singură dată pe an - la termenul din 25 mai.
Citește mai mult despre
declaratie unica,
declaratie unica 2025,
declaratie unica persoane fizice,
declaratie unica precompletata,
OUG 128/2024,
formular 212,
persoane fizice,
activitati independente,
venituri independente,
PFA,
e-Declaratia unica,
declaratii fiscale precompletate
Specialiști citați în acest articol
Oana este Nowium Managing Partner, coordonând echipele de contabilitate, consultanță fiscală, salarizare și prețuri de transfer. Alături de ceilalți parteneri Nowium reprezintă interesele Grupului atât pe piața locală cât și internațională, trasând obiectivele strategice de business.
Oana are o experiență profesională de peste 20 de ani în domeniul financiar contabil și fiscal, pe parcursul căreia a fost implicată în numeroase proiecte complexe pentru companii locale și multinaționale, din diverse domenii de activitate. Oana a pus bazele diviziei contabile dedicată industriei asigurărilor și s-a implicat cu succes în înființarea și dezvoltarea diviziei de prețuri de transfer.
Expert contabil – membru CECCAR, membru ACCA, consultant fiscal – membru în Camera Consultanților Fiscali, Oana este în prezent Consilier Tehnic pentru Small and Medium Practices Advisory Group din cadrul IFAC (International Federation of Accountants).
Pe parcursul carierei sale, Oana a ocupat poziția de membru în Consiliul Superior al CECCAR, fiind activ implicată în dezvoltarea profesiei contabile din România, inclusiv prin reprezentarea organizației la nivel internațional, dar și prin susținerea de prezentări ca lector în vederea dezvoltării profesionale continue.
Valentin are peste 20 ani de experiență profesională în domeniul contabilității și consultanței fiscale în societăți din cadrul Big Four și din eșalonul secund, ca și în poziție de partener-antreprenor în societăți de servicii profesionale în domeniu.
Este expert contabil acreditat CECCAR și CCF, membru ACCA.
Are o abordare analitică cu implicări în multiple proiecte cum ar fi expertize contabile și misiuni de due dilligence, consultanță în domeniul TVA, impozit pe profit și impozit nerezidenți, training-uri pentru echipă și clienți, asistență la implementarea sistemelor informatice.
Coordonează proiectul Tax Group, este lector în cadrul sesiunilor de training și coordonator al unuia dintre cele mai apreciate newslettere din domeniul fiscal.
Valentin este vorbitor fluent de limbă engleză.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)