Conform Legii nr. 448/2006, firmele care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. În caz contrar, acestea trebuie să plătească lunar o contribuție la fondul de handicap, echivalentă cu salariul minim brut, înmulțit cu numărul locurilor de muncă neocupate de persoane cu handicap.
Important! Din ianuarie, firmele mari vor avea noi obligații în legătură cu angajarea persoanelor cu dizabilități - concret, vor trebui să dovedească că au cerut sprijinul unor organizații nonguvernamentale la angajarea persoanelor cu dizabilități și să transmită anual autorităților o situație centralizată a funcțiilor ocupate de aceste persoane.
„Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați”, se arată în actul normativ.
Angajatorii publici și privați care nu respectă obligația de a angaja persoane cu handicap au două opțiuni:
- Plata unei sume lunare către bugetul de stat, echivalentă cu salariul minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă neocupate de persoane cu dizabilități;
- Plata a cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară către bugetul de stat, iar diferența trebuie utilizată pentru achiziționarea de produse și/sau servicii realizate de unități protejate care angajează persoane cu handicap.
Începând cu 1 ianuarie 2025, Guvernul a stabilit majorarea salariului minim brut la 4.050 de lei, ceea ce va duce la creșterea contribuției la fondul de handicap pe care angajatorii care nu angajează persoane cu dizabilități vor trebui să o plătească. Astfel, aceștia vor fi obligați să achite 4.050 de lei pentru fiecare loc de muncă neocupat, calculat potriviti legii.
Vezi și: O firmă de pază cu peste 50 de salariați, obligată de Fisc să achite retroactiv, pentru șase ani, contribuția la fondul de handicap
Suma datorată se declară lunar, până pe 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, prin depunerea formularului 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.
Instrucțiunile de calcul sunt reglementate de Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități nr. 1.001/2022.
De exemplu, conform acestor instrucțiuni, procentul de 4% din numărul total de angajați se calculează ca medie aritmetică a efectivelor zilnice de salariați din luna respectivă, incluzând zilele de repaus săptămânal, sărbătorile legale și alte zile nelucrătoare, conform legislației. Aceasta se împarte la numărul total de zile calendaristice din lună.
În calculul efectivelor zilnice nu se includ salariații în concediu fără plată, cei aflați în grevă, cei detașați în străinătate sau cei ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate.
Comentarii articol (1)