Una dintre cele mai importante modificări aduse actualei metodologii, propuse prin proiectul de ordin, este obligativitatea susținerii a două probe atât pentru examenul de absolvire, cât și pentru cel de licență sau diplomă. Astfel, cele două probe ale examenului, respectiv proba de prezentare și susținerea lucrării de absolvire sau proiectului de diplomă, devin obligatorii. Acum, examenele constau în una sau două probe, după cum stabilește senatul universitar. În plus, noua metodologie impune un caracter public al acesteia.
În prezent, numărul de probe poate fi de una sau două, în funcție de regulamentul fiecărei instituții de învățământ superior. Această modificare are ca scop asigurarea unui cadru unitar de evaluare a competențelor absolvenților.
O altă modificare este extinderea categoriilor de absolvenți care pot susține examene de finalizare a studiilor la instituții acreditate. Astfel, absolvenții programelor de studii universitare de scurtă durată și de licență ori diplomă intrate în lichidare pot susține examenele la alte instituții acreditate care au programe similare.
Propunerea clarifică și prevederile referitoare la desfășurarea examenelor online în situații excepționale, precum starea de alertă, de necesitate sau de urgență.
De asemenea, în ideea asigurării calității actului didactic și a responsabilității publice, proiectul de ordin menține obligativitatea înregistrării integrale a susținerilor online și arhivarea lor la nivelul fiecărei facultăți.
Referitor la autonomia universitară, aceasta a fost menținută, universitățile având libertate în elaborarea regulamentelor proprii de organizare și desfășurare a examenelor de finalizare a studiilor cu condiția ca ele să fie în conformitate cu metodologia-cadru, dar și cu legislația în vigoare.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie semnat de ministrul Educației și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)