ACCES PREMIUM
De ce premium?
CCR: Impozitarea veniturilor din investiții ale persoanelor cu handicap grav sau accentuat NU este discriminatorie
Impozitarea veniturilor din investiții ale persoanelor cu handicap grav sau accentuat nu este discriminatorie, dacă ne raportăm la faptul că alte tipuri de venituri ale acestor persoane sunt scutite de impozit pe venit, arată judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) într-o decizie recent publicată în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
Este vorba despre
Decizia CCR 350/2024, care a fost oficializată recent și prin care s-a respins o excepție de neconstituționalitate referitoare la dispozițiile punctului
1 al articolului
60 din
Codul fiscal. Această prevedere stabilește
o scutire de impozit pentru anumite categorii de venituri ale persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat. Deoarece lista omite veniturile din investiții, un contribuabil a ridicat excepția de neconstituționalitate respinsă de CCR, susținând că vorbim de o discriminare.
„În jurisprudența sa, Curtea Constituțională a statuat în mod constant că principiul egalității în drepturi presupune instituirea unui tratament egal pentru situații care, în funcție de scopul urmărit, nu sunt diferite. De aceea, el nu exclude, ci, dimpotrivă, presupune soluții diferite pentru situații diferite. Principiul egalității în drepturi nu înseamnă uniformitate, încălcarea sa intervenind atunci când se aplică un tratament diferențiat unor cazuri egale, fără o motivare obiectivă și rezonabilă, sau când există o disproporție între scopul urmărit prin tratamentul inegal și mijloacele folosite (...). De asemenea, Curtea a statuat că un tratament diferit nu poate fi doar expresia aprecierii exclusive a legiuitorului, ci trebuie să se justifice rațional, în respectul principiului egalității cetățenilor în fața legii și a autorităților publice (...).Or, în cauza de față, veniturile a căror neincludere printre cele scutite de la plata impozitului este criticată de autorul prezentei excepții au o natură diferită față de cele avute în vedere de legiuitor în textul legal ce acordă facilitatea scutirii (...). Așadar, omiterea veniturilor obținute din operațiuni speculative de tranzacționare a activelor mobiliare se justifică în mod obiectiv, neconstituind un element discriminatoriu, astfel că nu contravine prevederilor art. 16 din Constituție (egalitatea în drepturi - n. red.)”, este explicat în decizia CCR.
Judecătorii argumentează că nu putem vorbi de o încălcare a protecției persoanelor cu handicap sau de o discriminare, din moment ce toate persoanele cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de scutirea de impozit prevăzută de Codul fiscal - desigur, strict pentru veniturile decise de legiuitor:
„Referitor la critica raportată la prevederile art. 50 din Constituție (protecția persoanelor cu handicap - n. red.), Curtea constată că este neîntemeiată, deoarece textul de lege criticat nu aduce nicio atingere protecției speciale a persoanelor cu handicap, garantată de Legea fundamentală, întrucât autorul excepției, încadrat în grad de handicap, se poate bucura neîngrădit de toate măsurile instituite de stat în vederea exercitării depline a drepturilor acordate în vederea protecției și promovării drepturilor persoanelor cu handicap. Acesta poate beneficia pe deplin, fără nicio restricție, de totalitatea drepturilor și facilităților oferite prin legislația în vigoare persoanelor încadrate în grad de handicap.Din această perspectivă, nu poate fi reținută nici critica prin raportare la principiul nediscriminării prin comparație cu persoanele încadrate în grad de handicap grav sau accentuat și care sunt scutite de la plata impozitului pe veniturile obținute din anumite activități, și anume cele obținute din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din salarii și asimilate salariilor, din pensii, din activități agricole, silvicultură și piscicultură și din transmiterea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire. În măsura în care autorul prezentei excepții obține venituri din sursele mai sus enumerate, va beneficia deopotrivă de această facilitate fiscală, în aceleași condiții ca toți ceilalți destinatari ai normei criticate, fără niciun fel de discriminare.”În plus, este argumentat că legiuitorul a decis să aplice scutirea de impozit doar pentru venituri obișnuite prin care persoanele cu handicap grav sau accentuat își pot asigura traiul de zi cu zi. Or,
veniturile din investiții intră la o categorie cu totul diferită, din moment ce vorbim de operațiuni mai mult sau mai puțin speculative pe care le fac persoanele care își permit acest lucru.
„Acesta (autorul excepției de neconstituționalitate - n. red.) solicită, însă, acordarea scutirii de impozitul pe veniturile obținute din transferuri de titluri de valoare. Sub acest aspect, Curtea observă că există o deosebire esențială între tipul de venit pentru care autorul excepției reclamă scutirea de impozit și celelalte venituri pentru care legiuitorul a consacrat această scutire prin art. 60 pct. 1 din Codul fiscal. Astfel, transferul de titluri de valoare reprezintă o operațiune financiară supusă unui risc ridicat, pe care cel ce o efectuează și-l asumă în mod voluntar și conștient. Tranzacționarea pe diferite piețe financiare a diverselor active mobiliare poate genera câștiguri semnificative, precum și pierderi variabile.De aceea, de principiu, experții în utilizarea instrumentelor financiare recomandă participanților la acest tip de mecanism financiar să acționeze astfel încât doar fondurile excedentare să fie expuse riscului, fără ca resursele bănești necesare traiului să le fie afectate. Or, veniturile pentru care legiuitorul român a instituit scutirea de impozit provin din surse nonspeculative, constituind baza de obținere a mijloacelor de existență ale titularilor. Caracterul eminamente aleatoriu al posibilelor venituri suplimentare rezultate din tranzacționarea de titluri de valoare le diferențiază net de categoria veniturilor curente, care asigură persoanelor existența zilnică, astfel că apare ca justificată opțiunea legiuitorului de a nu le include printre cele exceptate de la plata impozitului corespunzător”, scrie în decizia CCR.
Potrivit Codului fiscal, scutirea de impozit se aplică, în prezent, pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile din salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură, transmiterea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire și pensii. Impozitul pe venit pentru persoanele fizice are o cotă de 10%.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.