Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de ordin ce vizează modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a OUG 83/2000 privind serviciile publice conexe actului medical.
Proiectul de ordin aduce completări privind lista serviciilor conexe actului medical, modificând poziția specializării logopedice, pe care o încadrează în domeniul psihologiei, logopedia devenind un serviciu conex al acesteia.
Documentul menționează și excepții de la regulile generale pentru cabinetele de nutriție și dietetică și psihologie, recunoscând specificul acestor domenii: ”(5) Prin excepție de la prevederile alin. (1) - (3), serviciile publice conexe actului medical de psihologie se pot exercita numai în formele prevăzute la art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Indiferent de forma de exercitare a profesiei, psihologii cu drept de liberă practică pot angaja salariaţi, în condiţiile legii.
(6) Prin excepție de la prevederile alin.(1), serviciile publice conexe actului medical nereglementate precum sociologie, optică-optometrie, protezare-ortezare, protezare auditivă, audiologie, terapie vocală, se pot exercita numai prin cabinete înființate conform prevederilor alin.(2) și (3)” (n. red. - cabinete de psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională, psihopedagogie specială și logopedie, acestea din urmă trebuind să fie oferite de psihologi autorizaţi pentru furnizarea acestor servicii).
În ceea ce privește procedura de obținere a certificatului de înregistrare, aceasta se simplifică, eliminând necesitatea dovezii de autorizare sau atestare de liberă practică în anumite cazuri.
De asemenea, propunerea elimină prevederile referitoare la obligativitatea notificării și aprobării modificărilor aduse structurii organizatorice a cabinetelor de practică individuală.
O modificare importantă privește sancționarea nerespectării obligativității furnizării serviciilor conexe de către personal autorizat, introducându-se prevederea conform căreia această abatere se sancționează conform Codului penal: ”(2) Nerespectarea prevederilor art. 10 alin.(2) constatată de personalul menționat la alin.(1) se sancționează conform prevederilor art 348 din Codul penal”.
Legea penală prevede în această privință că ”exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.
Proiectul de ordin stabilește, de asemenea, că autorizațiile de liberă practică pentru anumite servicii conexe vor fi emise de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, în locul Ministerului Sănătății și introduce obligativitatea avizării anuale a acestora pentru serviciile nereglementate.
Atenție! Pentru a se aplica, ordinul trebuie semnat de ministru și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)