ACCES PREMIUM
De ce premium?
Cerințe mai restrictive pentru autorizarea opticienilor și altor specialiști din serviciile publice conexe actului medical. Modificări și la funcționarea unor cabinete de liberă practică
Un ordin publicat miercuri aduce câteva clarificări și modificări importante în organizarea și funcționarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, printre care care cerința ca psihologii, nutriționiștii și dieteticienii care lucrează în cabinete înființate potrivit Legii societăților trebuie să aibă contracte de muncă sau de prestări servicii, dar și cerințe mai stricte privind calificarea opticienilor-optometriștilor, printre alții.
Articolul continuă mai jos
Publicat miercuri în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului sănătății nr. 3519/2024 aduce modificări ordinului din 2023 în care sunt cuprinse normele de aplicare a OUG 83/2000 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical. Concret, vorbim de servicii de tehnică dentară, fizioterapie, psihologie, logopedie, sociologie, optică-optometrie, protezare-ortozare și protezare auditivă, audiologie și terapie vocală.
Începând de miercuri, odată cu publicarea ordinului, se stabilește în mod expres faptul că psihologii, nutriționiștii și dieteticienii care își desfășoară activitatea în cabinetele cu personalitate juridică (adică înființate conform Legii societăților) o fac fie în baza contractelor de muncă, fie în baza contractelor de prestări servicii, nicio altă variantă nefiind permisă.
„Persoanele autorizate pentru exercitarea serviciilor publice conexe actului medical de psihologie, nutriţie şi dietetică îşi pot desfăşura activitatea în cadrul cabinetelor de practică cu personalitate juridică menţionate la alin. (1), în baza contractelor individuale de muncă/contractelor de prestări servicii, potrivit actelor normative de reglementare a exercitării profesiei şi avizului organizaţiei profesionale” - o prevedere nou-introdusă de recentul ordin.
De asemenea, noul ordin stabilește modificări în ceea ce privește dovada studiilor pentru opticieni-optometriști - astfel, pentru emiterea autorizației de liberă practică, e necesară „diplomă de licență eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată prin care se atestă formarea în profesia de optician-optometrist sau inginerie medicală/certificat de absolvire eliberat de o instituție de învățământ postliceal acreditată prin care se atestă formarea în profesia de opticianoptometrist/certificat de atestare a competențelor profesionale emis în urma frecventării programelor postuniversitare de formare și dezvoltare profesională în optică-optometrie sau adeverință de absolvire a studiilor universitare/postliceale, valabilă 12 luni de la promovarea examenului de finalizare a studiilor”. Nu mai sunt acceptate certificate de calificare profesională și certificate de perfecționare/specializare.
Aceeași modificare există și în cazul autorizării tehnicienilor protezare şi ortezare, fiind permisă doar „diplomă de licență eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată prin care se atestă formarea în profesia de protezare-ortezare sau inginerie medicală/certificat de absolvire eliberat de o instituție de învățământ postliceal acreditată prin care se atestă formarea în profesia de protezare-ortezare/diplomă de absolvire a studiilor medii eliberată de o instituție de învățământ mediu acreditată prin care se atestă formarea în profesia de protezare-ortezare/certificat de atestare a competențelor profesionale emis în urma frecventării programelor postuniversitare de formare și dezvoltare profesională în protezare-ortezare sau adeverință de absolvire a studiilor universitare/postliceale, valabilă 12 luni de la promovarea examenului de finalizare a studiilor”.
De asemenea, în cazul audiologilor, fiind permisă doar „diplomă de licență eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată prin care se atestă formarea în profesia de tehnician protezare auditivă, tehnician acustician-audioprotezist sau inginerie medicală/certificat de absolvire eliberat de o instituție de învățământ postliceal acreditată prin care se atestă formarea în profesia de tehnician protezare auditivă, tehnician acustician-audioprotezist/certificat de atestare a competențelor profesionale emis în urma frecventării programelor postuniversitare de formare și dezvoltare profesională în profesia de tehnician protezare auditivă, tehnician acusticianaudioprotezist/ diplomă de absolvire a studiilor medii eliberată de o instituție de învățământ mediu acreditată prin care se atestă formarea în profesia de tehnician protezare auditivă, tehnician acustician-audioprotezist sau adeverință de absolvire a studiilor universitare/postliceale, valabilă 12 luni de la promovarea examenului de finalizare a studiilor”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)