Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare (n.r. tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță) prevede sancțiuni care se raportează direct la salariul minim brut pe economie, un punct-amendă fiind echivalent cu un salariu minim brut. Astfel, odată cu majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2025, și amenzile vor crește proporțional.
De exemplu, fapta de diminuare a valorii nominale a biletelor de valoare acordate angajaților, sancționată cu 14 puncte-amendă, va atrage o amendă de 48.600 de lei începând cu anul viitor.
Aceeași sumă va fi aplicată și unităților de alimentație publică care vând produse non-alimentare contra tichetelor de masă dar și de emitenții de bilete de valoare care nu respectă înscrierea unor informații pe suprafața acestora, conform prevederilor legale (n.r. vezi art. 13, 17, 20, 23 și 26 din Legea 165/2018).
De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte-amendă și retragerea licenței de turism fapta agenției de turism de a emite, în calitate de unitate afiliată, pachete de servicii turistice pentru achiziționare cu vouchere de vacanță la un preț mai mare față de prețul pachetului similar de servicii achiziționat prin alte mijloace de plată
Atenție! Acceptarea de vouchere de vacanță de către unitățile afiliate de la persoane care nu sunt titularii acestora constituie contravenție și se va sancționa cu șapte puncte- amendă, respectiv 28.350 de lei.
O altă încălcare sancționată de această lege, pentru care amenda este semnificativ mai mică, respectiv 0.5 puncte-amendă, adică 2.025 de lei, constă în utilizarea de către salariați a unui număr de tichete de masă mai mare decât numărul de zile lucrate.
Toate aceste amenzi pot fi aplicate de personalul cu atribuții de control din Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, și Ministerul Culturii.
Amenzile pot fi reduse la jumătate dacă sunt achitate în termen de 15 zile.