Activitatea de creditare in Romania continua sa se dezvolte datorita cresterii economice si a consumului ridicat, potrivit rezultatelor studiului New Europe Banking Outlook care analizeaza evolutiile la nivel macroeconomic si bancar din regiunea Europei Centrale si de Est.
Activitatea de creditare in Romania continua sa se dezvolte datorita cresterii economice si a consumului ridicat, potrivit rezultatelor studiului New Europe Banking Outlook care analizeaza evolutiile la nivel macroeconomic si bancar din regiunea Europei Centrale si de Est.
Studiul, realizat de divizia de cercetare a UniCredit Group, ofera previziuni pentru perioada 2006-2007.
In asamblu, previziunea privind cresterea economica in regiune este pozitiva. Cresterea domestica puternica, marcata de investitii si de consum robuste, este insotita de o evolutie buna a exporturilor, in contextul unei cresteri a cererii pe piata europeana si a unei bune competitivitati. Astfel, pentru anul 2007, cresterea medie in regiune este previzionata la 5,4 la suta, toate tarile indicand o crestere apropiata de 4,0 la suta sau care depaseste acest nivel.
Perspectivele de crestere in Romania raman pozitive in anul 2007, stimulate suplimentar de aderarea la Uniunea Europeana. Procesul de dezinflatie continua, dar iminenta aderare la UE aduce cu sine riscuri suplimentare in acest sens. Riscul supraincalzirii economiei si expansiunea inca rapida a creditului fac necesara inasprirea politicii monetare pana la sfarsitul anului 2006, cu o posibila crestere in prima jumatate a anului 2007.
Sustenabilitatea deficitului extern pe termen mediu si lung inca reprezinta o problema, chiar daca se estimeaza ca investitiile straine directe vor atinge noi recorduri in anul 2006.
Activitatea de creditare din 2006 a depasit estimarile, datorita performantelor economice si a consumului inca robust, inregistrandu-se cresteri semnificative ale imprumuturilor in moneda nationala. Masurile succesive luate de Banca Nationala anul acesta pentru a limita activitatea de creditare sunt de asteptat sa contribuie la diminuarea expansiunii creditelor cu circa 41 la suta, pana la sfarsitul anului 2006.
Totusi, sporirea veniturilor personale si apetitul de consum, adaugate la activitatea intensa a companiilor vor contribui la mentinerea cererii robuste pentru imprumuturi bancare si in anul 2007, in ciuda conditiilor monetare restrictive. Se previzioneaza ca ritmul de crestere nu va cobori sub 24 la suta de la an la an. Cresterea imprumuturilor acordate institutiilor financiare nonbancare va ramane robusta in 2007, in pofida unor incetiniri ale ritmului de crestere, ca urmare a recentei inaspriri a legislatiei referitoare la sistemul financiar nonbancar.
In lipsa deficituluii bugetar, imprumuturile guvernamentale au scazut semnificativ, in vreme ce rezervele de stat au ramas constant pe surplus. Conform studiului UniCredit, cresterea pietei creditului va fi condusa de segmentul de retail, iar segmentul creditelor de consum (credite de consum, credite de nevoi personale, carduri de credit) va deveni si mai atractiv pentru populatie.
Lipsa de locuinte noi si cresterea semnificativa a preturilor de pe piata imobiliara, raportat la cresterea venitului per familie vor conduce la reducerea puterii de achizitie a locuintelor. Aceasta va mentine imprumuturile ipotecare sub potentialul de crestere, cu o evolutie anuala in ansamblu de numai 24 la suta in 2007, comparativ cu cresterea anuala de 36 la suta estimata pentru anul curent.
Pe de alta parte, creditele de consum vor continua sa creasca, alimentate de consumul accentuat, de veniturile in crestere si de dobanzi in scadere, un aport redus provenind din activitatea institutiilor financiare nebancare (IFN-uri). Se apreciaza ca expansiunea activitatii IFN-urilor (inclusiv companii de leasing) se va tempera o data ce va intra in vigoare noua legislatie referitoare la acestea.
Depozitele pentru persoane fizice vor determina expansiunea pietei si in anul 2007, cu cresteri usor mai mici pe segmentul de depozite pentru companii ca rezultat al activitatii investitionale in crestere.
Incepand cu anul 2007, dezvoltarea pietelor de asigurari si de fonduri private de pensii va cunoaste o revigorare rapida. De asemenea, se previzioneaza ca depozitele guvernamentale vor scadea pe masura ce se va accelera implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, in contextul aderarii la Uniunea Europeana.
Evolutia pietei fondurilor mutuale va ramane puternica pana la sfarsitul anului 2006, estimandu-se o crestere de 75 la suta in 2006 fata de anul precedent. Lansarea unor noi fonduri mutuale si procesul de securitizare a activelor bancare vor contribui la o crestere sustinuta a acestui segment de pana la 50 la suta in 2007.
In pofida conditiilor monetare restrictive, scaderea ratei dobanzii a continuat pe tot parcursul acestui an, din cauza competitiei din mediul bancar, mai ales pe segmentul de imprumuturi in lei. Bancile nu au reusit sa transfere consturile mai ridicate ale creditelor asupra clientilor, concentrandu-se in schimb pe comisioane. Se estimeaza ca vor aparea norme pentru reducerea in continuare a ratelor creditelor comerciale, conditiile monetare restrictive diminuand ritmul de scadere in prima parte a anului 2007.
Dobanzile depozitelor s-au ajustat mai rapid la politica Bancii Nationale si se apreciaza ca vor creste usor pe parcursul anului viitor, in urma cresterii nevoii de finantare traditionala a bancilor - pe masura ce volumul total al creditelor il va depasi pe cel al depozitelor, in 2007. In ansamblu, economistii UniCredit apreciaza ca anul viitor marjele bancare vor continua sa se reduca pana la 6,3 la suta.
Comentarii articol (0)