De asemenea, cresterile salariale sunt prognozate a fi inferioare celor din 2005, adauga presedintele CNP, Ion Ghizdeanu. In plus, in acest an veniturile nu vor mai inregistra majorari semnificative in urma unor masuri fiscale – asa cum a fost introducerea cotei unice de impozitare la inceputul lui 2005 -, chiar daca cota de 16% va avea efecte indirecte asupra salariilor si in acest an, subliniaza Ghizdeanu.
Dupa patru ani de crestere a volumului imprumuturilor contractate de populatie, numarul clientilor care mai pot accesa credite este mai mic decat cel din anii anteriori. "In plus, dobanzile vor ramane relativ constante, ceea ce inseamna ca imprumuturile nu sunt extrem de atractive. Potrivit prognozelor CNP, inflatia va fi de 5,5% in acest an, ceea ce inseamna ca in a doua parte a anului dobanzile la depozite vor deveni real pozitive, si, in consecinta, este stimulata economisirea”, mai spune presedintele Comisiei.
Pe langa aceste perspective deloc imbucuratoare, companiile anticipeaza reduceri ale vanzarilor in acest an, adica inceputul unui recesiuni economice.
Populatia imprumuta mai putin decat ar putea
Raportul dintre cresterile salariale si majorarea volumului creditelor contractate se reduce insa de la un an la altul. Cu alte cuvinte, imprumuturile contractate de romani cresc intr-un ritm inferior veniturilor obtinute de acestia. Diminuarea acestui indicator nu poate fi legata decat de masurile luate de banca centrala in ultimii doi ani pentru a tempera cresterea creditarii. Reamintim ca BNR a recurs succesiv la majorari ale dobanzii de interventie, la marirea costurilor suportate de banci pentru resursele atrase, la limitarea creditelor de consum la 30% din venituri, respectiv a celor destinate finantarii achizitiei de imobile la 35% si, nu in ultimul rand, la limitarea indatorarii lunare la 40% din veniturile obtinute de contractantul imprumutului sau de familia acestuia. In cifre, daca in 2001, 2002 si 2003, cresterile nominale inregistrate de volumul creditelor contractate de populatie au fost de 87%, 161%, respectiv de aproape 289%, in ultimii doi ani acestea au fost de numai 58% si 79%. In 2006, cresterea imprumuturilor luate de romani ar putea fi in termeni reali de numai 25%, se precizeaza in studiul CNP.
Comentarii articol (0)