Un proiect de hotărâre de guvern ce aprobă un Program Național de formare profesională pentru deținuți (2025-2029) a fost pus în dezbatere publică pe pagina de internet a MJ.
Programul, justificat de Strategia Națională de reintegrare socială și Legea 254/2013, include formarea profesională și certificarea competențelor pentru persoanele private de libertate.
Măsura propusă spre aprobare vizează două activități: cele de formare profesională și activitățile de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale.
Astfel, vor exista două componente: subprogramul de formare profesională, în cadrul căruia se estimează un minim de 750 de beneficiari direcți, și subprogramul de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, în cadrul căruia se estimează un minim de 250 de beneficiari direcți.
Totuși, punerea în aplicare a programului în discuție necesită un prealabil ordin al ministrului Justiției privind stabilirea normelor tehnice și metodologice de realizare a Programului de interes național în domeniul formării profesionale adresat persoanelor aflate în detenție, pentru perioada 2025-2029, după cum reiese din chiar nota de fundamentare care prefațează documentul.
Conform Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, persoanele private de libertate, începând cu finalul perioadei de carantină și până la ultima zi de executare a pedepsei ori a măsurii educative sau până la data la care pot fi propuse pentru liberare condiționată ori pentru înlocuirea internării cu măsura asistării zilnice, pot urma un program de formare profesională organizat de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie semnat de ministru și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)