1. Prima majorare din 2025 va viza salariul minim brut, care va crește cu 9.46%, ajungând la 4.050 de lei lunar. Actualizarea salariului minim brut pe țară, conform formulei stabilite în cadrul reformelor sociale din Planul Național de Redresare și Reziliență, se face prin adunarea ratei inflației și a creșterii reale a productivității muncii. Astfel, salariul minim va echivala cu un venit de 24.50 de lei pe oră, pentru un program de lucru de 165.33 de ore pe lună.
2. De asemenea, pensionarii vor beneficia de o creștere a pensiilor și indemnizațiilor sociale. Valoarea punctului de referință, utilizat la calcularea pensiilor, va crește cu 12,1%, ajungând la 91 de lei. În plus, indemnizația socială pentru pensionari va fi majorată cu 10,4%, ridicându-se la 1.415 de lei. Conform Legii 360/2023, valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
3. Tot începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru copii vor crește cu 10,4% . Astfel, alocația pentru copiii sub doi ani și pentru cei cu dizabilități va ajunge la 794 de lei, față de 719 de lei, iar pentru copiii cu vârste de peste doi ani, aceasta va crește de la 292 de lei la 323 de lei.
Dreptul la alocaţie se stabileşte cu luna următoare celei în care s-a născut copilul și se oferă până la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale, alocația se acordă până la finalizarea studiilor, precum şi tinerilor cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.
Comentarii articol (0)