Compania de transport public din Cluj-Napoca a fost amendată de către ANSPDCP cu 19.902 lei (echivalentul a 4.000 de euro), pentru încălcarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal. Investigația Autorității a fost inițiată ca urmare a unei plângeri care semnala utilizarea camerelor de supraveghere audio-video în cabinele șoferilor de la compania de transport public. Aceste camere, îndreptate către șoferi, puteau fi monitorizate online de la distanță.
ANSPDCP a constatat că operatorul a prelucrat ilegal datele personale ale unui număr mare de angajați, respectiv imaginea și vocea acestora, prin intermediul sistemului de supraveghere audio-video instalat în cabinele de conducere ale mijloacelor de transport în comun (troleibuze și autobuze).
Această prelucrare a datelor a fost realizată cu încălcarea principiilor de legalitate, legitimitate și limitare a scopului prelucrării, conform Regulamentului (UE) 2016/679 și Legii 190/2018.
Mai mult, imaginile și sunetele captate au fost utilizate și în alte scopuri, inclusiv pentru cercetarea și sancționarea disciplinară a angajaților.
ANSPDCP a concluzionat că această modalitate de prelucrare a datelor personale prin sistemul de supraveghere instalat în mijloacele de transport public poate afecta, prin caracterul nelegal și excesiv, și alte categorii de persoane vizate (călători), în ceea ce privește colectarea sunetelor/vocii acestora.
Ca urmare a investigației, ANSPDCP a dispus companiei să asigure conformitatea prelucrării datelor cu Regulamentul (UE) 2016/679 și Legea 190/2018 și să reevalueze necesitatea utilizării camerelor de supraveghere audio-video și a opțiunii audio a camerelor instalate în mijloacele de transport public.
Legea 190/2018 prevede condiții stricte pentru utilizarea sistemelor de monitorizare a angajaților la locul de muncă, inclusiv:
- justificarea intereselor legitime ale angajatorului;
- informarea prealabilă a angajaților;
- consultarea sindicatului sau a reprezentanților angajaților;
- utilizarea unor metode mai puțin intruzive (dacă acestea se dovedesc eficiente);
- limitarea duratei de stocare a datelor la maximum 30 de zile, cu excepția situațiilor care justifică o perioadă mai lungă.
Comentarii articol (0)