avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sistem supraveghere vizual si audio
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sistem supraveghere vizual si audio

Buna, as dori sa ma lamuriti cu o chestiune, este legal ca angajatorul sa instaleze in incinta birourilor unde lucraza angajatii camere de filmat care sa inregistreze nu doar vizual ci si audio?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:43, 5 Martie 2015
In Monitorul Oficial Partea I, nr. 389, din 11 iunie 2012 a fost publicata Decizia Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.(ANSPDCP) nr. 52/2012 privind prelucararea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, in temeiul careia angajatorii pot dispune supravegherea video a salariatlor lor la locul de munca. Prelucrarea datelor cu caracter personal, obtinute prin mijloace de supraveghere video este insa permisa, confom Deciziei amintite, numai in scopul indeplinirii unor obligatii legale exprese sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate, in special a informarii prealabile a acestora.

Aceesi Decizie insa dispune interdictia de prelucrare a datelor cu caracter personal ale angajatilor prin mijloace de supraveghere video in interiorul birourilor unde acestia isi desfasoara activitatea la locul de munca. Exceptie fac numai situatiile prevzute expres de lege sau ca urmare a unui aviz eliberat de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc pentru raspuns, iar atunci ca si concluzie in birouri unde angajatii lucreaza daca eu nu am un aviz elibecart de ANSPDCP, voi putea sa instalez astfel de camere ? pentru ca eu pot spune ca angajator ca am un interes legitim, de exemplu ca nu vreau ca obiectele pe care angajatii le folosec in scopul indeplinirii atributiilor sa dispara
Cred ca va trebui sa obtineti avizul ANSPDCP.
Multumesc, da este nevoie de un aviz din parte aautoritatii mentionate mai sus care intr-o convorbitre telefonica cu acestia mi-au spus ca " aceste avize nu prea se dau " decay in cazuri speciale.

Eu insa mai am o intrebare, nu gasesc nimic reglementat despre inregistrarea audio. Nu exista nici o reglementare care sa vorbeasca de acest fapt?
intr-adevar, nici decizia in cauza nu face referire la supravegherea audio.

Insa, pentru instalarea unui microfon destinat ascultarii si inregistrarii discutiilor (in cadrul unei societati / institutii) este nevoie de:
1. acordul salariatilor
2. avizul instituțiilor abilitate , din pacate angajatorii nu il obtin.
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare audio/video bibimixer bibimixer Buna ziua, sotia mea este angajata la un market care este monitorizat video dar si audio. Este legal sa se inregistreze si audio ? Video mai inteleg... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere in birou Unfunctionar Unfunctionar Buna seara! Lucrez ca functionar public intr-un birou unde se prelucreaza date cu caracter personal iar conducerea a hotarat sa monteze camere de luat vederi ... (vezi toată discuția)
Angajatorul poate supraveghea video angajatii? simina_28 simina_28 Buna. Este legal ca un angajator sa monteze camerevideo in hala de productie pentru a supraveghea angajatii? Multumesc. (vezi toată discuția)