avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Acasă Subiect: gdpr pentru firme
Subiect: gdpr pentru firme
ACCES PREMIUM

Controale date personale: Pentru ce fel de încălcări ale GDPR-ului a sancționat ANSPDCP firmele și nu numai în 2021

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
26 Iulie 2022 | 0 | 590 | Timp de citire: 3 min.

Deși Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) a intrat în vigoare în mai 2018, companiile încă întâmpină dificultăți în respectarea prevederilor acestuia, dacă se uităm la raportul de activitate al Autorității Naționale de Supraveghere a Protecției Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pe anul 2021. Autoritatea a aplicat mai multe sancțiuni anul trecut față de 2020, chiar dacă valoarea totală a amenzilor a fost mai mică. Printre cele mai notabile încălcări ale GDPR se numără divulgarea neautorizată, distrugerea sau chiar prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Bază de date cu informații despre zeci de mii de persoane, scoasă la vânzare. Firma ale cărei date s-au "scurs", amendată cu 3.000 euro

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
11 Iulie 2022 | 0 | 786 | Timp de citire: 2 min.

O cunoscută firmă de curierat a fost amendată cu 3.000 euro pentru că nu a implementat măsurile de securitate necesare prelucrării datelor personale, în condițiile în care Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a descoperit că o bază de date de-ale sale, ce conținea datele personale a peste 26.000 de persoane fizice, era scoasă la vânzare pe un forum. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Amendă de 4.000 de euro, aplicată pentru divulgarea unor date ale clienților pe site-ul companiei

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
7 Iulie 2022 | 0 | 1175 | Timp de citire: 2 min.

Divulgarea datelor cu caracter personal ale clienților prin prezentarea, pe unele link-uri ale site-ului, a unor documente, cum ar fi facturile ce conțineau toate datele persoanele ale clienților, dar și a datelor de acces, cu username și parolă, a adus unei companii o amendă de 4.000 de euro din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Citește articolul

ACCES PREMIUM

Acte cu date personale, inclusiv sensibile, descoperite la un coș de gunoi public. Firmei responsabile i-a fost aplicată o amendă de 5.000 euro

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
24 Mai 2022 | 0 | 2725 | Timp de citire: 1 min.

O companie a fost amendată recent cu echivalentul a 5.000 euro, de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), după ce într-un coș de gunoi public au fost descoperite documente cu informații personale atât ale clienților, cât și ale angajaților acesteia. Citește articolul

ACCES PREMIUM

ANSPDCP: Monitorizarea angajaților în sala de mese sau la locul de fumat, în scopul asigurării SSM, este excesivă

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
17 Mai 2022 | 0 | 4122 | Timp de citire: 2 min.

Monitorizarea video a salariaților în sala de mese și spațiile destinate fumatului în scopul de a asigura sănătatea și securitatea salariaților și securitatea bunurilor reprezintă o supraveghere excesivă, a stabilit Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), aplicând o amendă de 1.500 de euro unei companii. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Amenzi GDPR: Furnizarea de informații parțiale legate de prelucrarea datelor poate fi sancționată

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
11 Martie 2022 | 0 | 1291 | Timp de citire: 2 min.

Dacă, în urma unei cereri de acces legată de informarea privind prelucrarea datelor personale, un operator oferă solicitantului informații trunchiate sau incomplete legate de această prelucrare, riscă să primească o amendă din partea Autorității de supraveghere a aplicării GDPR, la fel ca în cazul în care nu îl informează deloc. Așa s-a întâmplat în cazul unei companii care a primit o amendă de 2.000 de euro din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Citește articolul

ACCES PREMIUM

Ghid util pentru angajatori în 2022: Ce sancțiuni în materie de GDPR pot fi atrase de acțiunile salariaților și cum pot fi ele evitate

Lucia Tozaru în Relații de muncă & Asigurări sociale
Redactor, avocatnet.ro
10 Ianuarie 2022 | 0 | 2528 | Timp de citire: 3 min.

Aproape 70 de amenzi, cu o valoare de peste 700.000 euro, au fost aplicate în România, de la intrarea în vigoare a Regulamentului General privind Protecţia Datelor (GDPR) și până la finalul anului trecut, de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Numărul sancțiunilor cu amenzi plasează România pe locul trei în Europa, potrivit unei statistici ce vizează perioada dintre 25 mai 2018 și sfârșitul lui 2021. În acest context, reamintim cele mai importante sancțiuni aplicate angajatorilor din cauza acțiunilor propriilor salariați și cum pot fi ele evitate. Citește articolul

ACCES PREMIUM

GDPR: Amendă aplicată unui angajator român care supraveghea audio salariații pentru a folosi ulterior înregistrările împotriva lor

Lucia Tozaru în Relații de muncă & Asigurări sociale
Redactor, avocatnet.ro
22 Octombrie 2021 | 1 | 41820 | Timp de citire: 2 min.

5.000 de euro a fost amenda dată de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) unei companii care a amplasat un sistem de înregistrare atât audio, cât și video pentru a-și monitoriza salariații cu încălcarea a trei reguli ale Regulamentului general pentru protecția datelor (GDPR) și cu scopul, potrivit sesizării, de a utiliza ulterior înregistrările împotriva respectivilor angajați. Citește articolul

ACCES GRATUIT

GDPR: O bancă, amendată pentru executarea silită a unui client care nu avea nicio legătură cu creditul imputat

Lucia Tozaru în Date personale & viața privată
Redactor, avocatnet.ro
20 Mai 2021 | 0 | 6601 | Timp de citire: 3 min.

O bancă românească a fost sancţionată recent pentru că a atribuit, în mod greşit, calitatea de garant unui client de-al său într-un credit ce a făcut obiectul unei executării silite, contract care nu avea nicio legătură cu respectivul client, precum şi utilizarea unor date personale ale acestei persoane care nu erau actualizate. Aceste fapte reprezintă nerespectarea prevederilor Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR). Citește articolul

ACCES PREMIUM

GDPR: O firmă românească, amendată pentru oferte telefonice nesolicitate. Ce trebuie să știi despre această practică

Anca Cernat în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
13 Mai 2021 | 0 | 4037 | Timp de citire: 4 min.

O companie de telefonie a fost amendată recent de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru apeluri telefonice nesolicitate cu oferte comerciale, potrivit unui comunicat de presă publicat astăzi pe site-ul autorității. Practic, firma a sunat un fost client, persoană fizică, care ceruse, în mod explicit, la încetarea relației contractuale, să nu mai fie sunat, încălcând astfel Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR). Citește articolul