Obligații suplimentare pentru destinatarii înregistrați care prezintă un risc fiscal ridicat
Ordonanța a introdus reguli noi ce prevăd că destinatarul înregistrat care prezintă risc fiscal ridicat are obligația constituirii unei garanții de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o primească.
Dacă organele competente constată indiciile săvârșirii unei infracțiuni și evaluează prejudiciul, operatorul economic e obligat să reîntregească garanția la nivelul prejudiciului, cu excepția situației în care garanția e îndestulătoare. Garanția poate fi eliberată numai după verificarea de către organele fiscale a îndeplinirii tuturor obligațiilor legale privind evidențierea, declararea și plata obligațiilor fiscale.
Iar în situația în care destinatarul înregistrat care prezintă risc fiscal ridicat înregistrează obligații fiscale restante cu mai mult de cinci zile față de termenul legal de plată, garanția se extinde de drept și asupra acestor obligații, fără nicio altă formalitate.
Totodată, altă prevedere nou-introdusă stabilește că destinatarul înregistrat care prezintă risc fiscal ridicat are obligația depunerii unei declarații pe propria răspundere privind cantitatea de produse accizabile pe care intenționează să o primească și să garanteze plata accizelor conform noilor reguli de mai sus. Au apărut, de asemenea, și reguli speciale pentru revocarea autorizației de destinatar înregistrat, în cazul celor cu risc fiscal ridicat.
Cei care sunt incluși în lista de risc fiscal ridicat urmează să fie notificați pentru a putea aplica noile obligații. Însă e bine de precizat că sunt și reguli ce permit scăparea de riscul ridicat.
Obligații suplimentare pentru distribuitorii și comercianții angro fără depozitare de băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice, dacă prezintă risc fiscal ridicat
Obligații noi similare destinatarilor înregistrați riscanți au fost stabilite, mai exact, și pentru operatorii economici care sunt înregistrați pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare de băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice (benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat și biocombustibili), care prezintă risc fiscal ridicat și care dețin și doresc să comercializeze produsele accizabile care se află în cadrul unui antrepozit fiscal aparținând unei terțe persoane.
Acești contribuabili trebuie să depună la autoritatea competentă o declarație pe propria răspundere privind cantitatea de produse accizabile pe care intenționează să o elibereze pentru consum. Totodată, operatorii au obligația să constituie o garanție de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o elibereze pentru consum.
Iar în situația în care se constată indiciile săvârșirii unei infracțiuni și se evaluează prejudiciul, operatorul economic are obligația de a reîntregi garanția la nivelul prejudiciului, cu excepția situației în care garanția e îndestulătoare. Garanția poate fi eliberată numai după verificarea îndeplinirii tuturor obligațiilor legale privind evidențierea, declararea și plata obligațiilor fiscale. În plus, dacă operatorii economici înregistrează obligații fiscale restante cu mai mult de cinci zile față de termenul legal de plată, garanția se extinde de drept și asupra acestor obligații, fără nicio altă formalitate. Au apărut, de asemenea, și reguli speciale pentru revocarea înregistrării acestor operatori cu risc fiscal ridicat.
Cei care sunt incluși în lista de risc fiscal ridicat urmează să fie notificați pentru a putea aplica noile obligații, cu precizarea că există și reguli ce permit scăparea de riscul ridicat.
Notă: OUG 138/2024 a adus multiple modificări fiscal-contabile, care pot fi găsite în sinteza de aici.
Normele de implementare
Pentru a pune în aplicare măsurile detaliate mai sus, ANAF a oficializat zilele trecute următoarele acte normative:
- Ordinul 415/2025 - aprobarea declarației pe propria răspundere privind cantitatea de produse accizabile pe care intenționează să o primească în regim suspensiv operatorii economici prevăzuți la art. 375 alin. (1^1) din Codul fiscal, care au calitatea de destinatari înregistrați, precum și a modalității de declarare (în vigoare din 26 martie 2025);
- Ordinul 416/2025 - aprobarea declarației pe propria răspundere privind cantitatea de produse accizabile pe care intenționează să o elibereze pentru consum operatorii economici prevăzuți la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal și care sunt înregistrați la autoritatea vamală teritorială competentă pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat și biocombustibili, care dețin și doresc să comercializeze produsele accizabile care se află în cadrul unui antrepozit fiscal aparținând unei terțe persoane, precum și a modalității de declarare (în vigoare din 26 martie 2025);
- Ordinul 417/2025 - aprobarea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal în vederea determinării operatorilor economici care prezintă risc fiscal ridicat, prevăzuți la art. 375 alin. (1^1) și la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal (în vigoare din 26 martie 2025);
- Ordinul 418/2025 - stabilirea activității de monitorizare și control al activității desfășurate de destinatarii înregistrați care prezintă risc fiscal ridicat (în vigoare din 26 martie 2025);
- Ordinul 419/2025 - stabilirea activității de monitorizare și control al activității desfășurate de operatorii economici prevăzuți la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal (în vigoare din 25 martie 2025);
- Ordinul 420/2025 - aprobarea regulilor referitoare la constituirea, actualizarea și eliberarea garanției prevăzute la art. 348 alin. (1^1) și la art. 435 alin. (3^2) din Codul fiscal (în vigoare din 25 martie 2025).
Comentarii articol (0)