Conform Ordinului comun nr. 1.091/207/2024 emis de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Ministerul Afacerilor Interne se aprobă o serie de metode concrete prin care șoferii pot demonstra îndeplinirea condițiilor legale pentru reluarea transportului/deplasării, precum și condițiile necesare pentru încetarea măsurii de imobilizare în diverse situații.
Aceste măsuri vin ca o completare a Hotărârii de Guvern nr. 1.317/2023 și se aplică în diverse situații de imobilizare, precum încălcarea reglementărilor privind greutatea, dimensiunile, sau defecțiunile tehnice ale vehiculului.
Astfel, procedurile detaliate pentru dovedirea îndeplinirii cerințelor legale în vederea continuării transportului/deplasării și pentru ridicarea măsurii de imobilizare vizează în mod exclusiv următoarele situații în care a fost impusă imobilizarea vehiculului:
- Transportul de mărfuri cu depășirea masei maxime autorizate;
- Nerespectarea reglementărilor privind dimensiunile vehiculului;
- Transportarea unui număr mai mare de persoane decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare;
- Deficiențe la sistemul de fixare a încărcăturii;
- Utilizarea unui vehicul cu defecțiuni tehnice periculoase;
- Utilizarea de autovehicule neechipate corespunzător pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Procedura de ridicare a măsurii de imobilizare
Pentru șoferii care doresc să își recupereze vehiculul imobilizat din cauza încălcării prevederilor menționate anterior, Ordinul 1.091/207/2024 detaliază procedura pe care trebuie să o urmeze:
1. În cazul în care un vehicul a fost imobilizat, dar plăcuțele de înmatriculare nu au fost ridicate, șoferul (fie el persoană fizică sau juridică) trebuie să demonstreze că a remediat problemele care au dus la imobilizare. Pentru asta, el trebuie să ceară o nouă verificare de la agentul care a constatat încălcarea, astfel încât acesta să verifice dacă deficiențele au fost corectate și dacă vehiculul respectă acum condițiile legale pentru a putea relua transportul sau deplasarea;
2. Dacă un vehicul a fost imobilizat și plăcuțele de înmatriculare au fost ridicate, șoferul sau reprezentantul firmei care deține vehiculul trebuie să meargă la poliția care a aplicat măsura de imobilizare. Aici, el trebuie să demonstreze că problemele care au dus la imobilizare au fost rezolvate și că vehiculul îndeplinește acum condițiile legale pentru a putea relua transportul;
3. În cazul în care dovada remedierii deficiențelor care au dus la aplicarea măsurii de imobilizare nu se poate constata din documente, inspectorii/polițiștii rutieri se deplasează la locul imobilizării, în vederea constatării îndeplinirii condițiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării;
4. Măsura de imobilizare a unui vehicul pentru defecțiuni tehnice periculoase poate fi ridicată dacă șoferul sau proprietarul vehiculului dovedește că problemele au fost reparate. Acesta trebuie să prezinte un document de la Registrul Auto Român (RAR) sau de la un service auto autorizat de RAR, care confirmă că defecțiunile au fost remediate. De asemenea, dacă defecțiunile sunt vizibile sau se pot verifica cu echipamente speciale, inspectorii pot face o nouă verificare pentru a confirma că vehiculul poate circula din nou în siguranță;
5. Măsura imobilizării aplicată pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri cu depășirea maselor maxime autorizate încetează dacă în urma cântăririi autovehiculului/ansamblului de vehicule rutiere se constată îndeplinirea prevederilor legale în vigoare sau dacă acesta a fost descărcat.
6. În cazul autovehiculelor înmatriculate în alte state, utilizate la efectuarea transporturilor rutiere de către operatorul de transport rutier străin/întreprinderea de transport străină, permisiunea privind reluarea efectuării transportului se acordă după prezentarea de către conducătorul auto a dovezii achitării amenzii aplicate sau a dovezii achitării unei sume egale cu amenda, conform reglementărilor în vigoare.
O altă modificare importantă adusă de Ordinul 1.091/207/2024 vizează procedura de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reținerea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare (Ordinul 1.150/2016).
Astfel, pe perioada în care se aplică măsura de suspendare prin reținerea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare, pentru autovehiculul în cauză nu pot fi efectuate operațiuni de înmatriculare, transcriere a dreptului de proprietate sau eliberare a unui nou certificat de înmatriculare, spre deosebire de reglementările anterioare, care interziceau doar reînmatricularea vehiculului.
Comentarii articol (0)