Conform Legii nr. 448/2006, firmele care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de angaja persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. În caz contrar, acestea sfârșesc obligate la plata lunară a unei contribuții la fondul de handicap. În practică însă prea puțini angajatori îndeplinesc acel procent, preferând să achite contribuția la fondul de handicap.
- să facă dovada că, printr-o cerere scrisă, au solicitat sprijinul ONG-urilor care au prin statut prevăzută prestarea de servicii în folosul persoanelor cu dizabilități - se prezumă, de fapt, că aceste ONG-uri ar putea ajuta angajatorii respectivi să ocupe măcar o parte dacă nu toate posturile vacante în care s-ar putea încadra persoane cu handicap;
- să trimită anual, până la 31 ianuarie, autorităților (menționate mai jos) o situație pe anul precedent a funcțiilor ocupate de persoanele cu dizabilități.
Cum ianuarie bate la ușă, iar prevederile nou-introduse în Legea 448 vor intra în vigoare, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) au pregătit un proiect de ordin care să ajute punerea în aplicare a noilor prevederi.
Concret, angajatorii care nu și-au respectat obligația de a angaja persoane cu handicap în procentul minim cerut de lege vor trebui să ceară sprijinul a măcar trei ONG-uri, condiția esențială fiind ca acestea să aibă în statut prestarea de servicii în folosul persoanelor cu dizabilități în raza teritorială a sediului angajatorului. ONG-urile respective trebuie să fie înregistrate în Registrul Național ONG, să nu fie radiate, în lichidare sau dizolvate.
Odată ce angajatorul bifează condiția pragului de angajați (50) și nu are procentul minim de angajați persoane cu handicap, cererile trebuie trimise către ONG-uri în termen de trei zile lucrătoare.
Notă: Instrucțiunile de calcul (ce angajați numărăm, mai exact) sunt reglementate de Ordinul ANPDPD nr. 1.001/2022.
„Cererea prevăzută la alin. (1) se completează de către entitățile prevăzute la alin. (2) al art. 78 din lege și se transmite organizațiilor nonguvernamentale prevăzute la același alineat în termen de trei zile lucrătoare de la îndeplinirea condiției prevăzută la art.78 alin. (2) din lege, care se verifică și se stabilește în conformitate cu prevederile art.3 din Instrucţiunile pentru aplicarea art. 78 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 448/2006” prevede, mai precis, proiectul de ordin.
Modelul cererii este cuprins în anexa nr. 1 a proiectului de ordin și prevede un tabel cu numărul și descrierea posturilor vacante: denumirea și numărul posturilor vacante, codurile COR, atribuțiile posturilor, calificarea sau competențele necesare ocupării acestora, norma de lucru, precum și durata muncii / tipul de raport (de muncă ori de serviciu).
Având în vedere că la 1 ianuarie 2025, când intră în vigoare noua obligație, numeroși angajatori bifează pragul de 50 de angajați și nu au, poate, nicio persoană cu handicap angajată (ne amintim că e vorba atât de angajatorii privați, cât și de angajatorii publici), apare întrebarea: de când se calculează acest termen de trei zile? Prezumția e că se calculează de la 1 ianuarie, când intră în vigoare obligația.
Asta înseamnă că aceste cereri ar trebui trimise către ONG-uri începând cu 3 ianuarie -- desigur, sub rezerva publicării acestui ordin în Monitorul Oficial.
Angajatorii vor trimite însă și ANPDPD și ANOFM cererea scrisă, precum şi dovada transmiterii acesteia către ONG-urile respective.
Cererea și dovada transmiterii acesteia către ONG-uri se transmit pe suport de hârtie sau în format electronic, prin e-mail, prevede proiectul de ordin.
„După primirea răspunsului, autoritățile şi instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private vor stabili procedura de angajare a persoanelor cu dizabilități în măsura în care acestea dețin calificările sau competențele necesare ocupării posturilor vacante”, mai scrie în proiect.
Legea obligă ONG-urile să dea curs cererilor primite de la angajatori și să încerce soluționarea acestora, scop în care vor informa persoanele cu dizabilități cu privire la oportunitățile de angajare, calificările sau competențele necesare ocupării posturilor vacante, condițiile de angajare, datele de contact ale angajatorilor și ale agenției pentru ocuparea forței de muncă din raza teritorială în care se află sediul respectivelor entități.
În fine, pe lângă modelul cererii care trebuie să ajungă la ONG-uri, dar și la cele două autorități, alături de dovada că a fost trimisă la cel puțin trei ONG-uri, proiectul de ordin mai are atașat și modelul situației centralizate pe care angajatorii trebuie să o trimită anual la ANOFM și ANDPDP, până pe 31 ianuarie.
Concret, în centralizator trebuie să se regăsească următoarele informații:
- numărul de posturi aprobate/existente în anul precedent;
- numărul de posturi vacante în anul precedent;
- denumirea funcțiilor / posturilor ocupate de persoanele cu dizabilități angajate;
- numărul total de funcții/posturi ocupate de persoanele cu dizabilități;
- competențele solicitate la angajare, corespunzătoare funcției/postului.
Practic, în ianuarie, angajatorii aflați în situația de a nu fi angajat măcar 4% persoane cu handicap, deși au cel puțin 50 de angajați, trebuie să bifeze toate aceste obligații noi: trimiterea cererilor către ONG-uri, la autorități, alături de dovada trimiterii lor către ONG-uri, precum și transmiterea centralizatorului către cele două autorități.
Nu există însă o sancțiune pentru cei care nu bifează aceste obligații sau formalități. Rămâne valabil însă ceea ce prevedea legea și până acum legat de cei care nu angajează persoane cu handicap:
- plata unei sume lunare către bugetul de stat, echivalentă cu salariul minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă neocupate de persoane cu dizabilități sau
- plata lunară a cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară către bugetul de stat, iar diferența trebuie utilizată pentru achiziționarea de produse și/sau servicii realizate de unități protejate care angajează persoane cu handicap.
Trebuie să ne amintim, totodată, că majorarea salariului minim de la 1 ianuarie duce și la creșterea acestor așa0zise contribuții la fondul de handicap.
Atenție! Prevederile proiectului de ordin se vor aplica doar după ce acesta e publicat în Monitorul Oficial.