Conform Decretului nr. 1.671 din 23 decembrie 2024, semnat de Președintele României, componența Guvernului este următoarea:
- Ion-Marcel Ciolacu - prim-ministru
- Marian Neacșu - viceprim-ministru
- Marian-Cătălin Predoiu - viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne
- Tánczos Barna - viceprim-ministru, ministrul finanțelor
- Sorin-Mihai Grindeanu - ministrul transporturilor și infrastructurii
- Radu Marinescu - ministrul justiției
- Angel Tîlvăr - ministrul apărării naționale
- Bogdan-Gruia Ivan - ministrul economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului
- Alexandru Rafila - ministrul sănătății
- Cseke Attila-Zoltan - ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației
- Florin-Ionuț Barbu - ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
- Simona Bucura-Oprescu - ministrul muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale
- Natalia-Elena Intotero - ministrul culturii
- Daniel-Ovidiu David - ministrul educației și cercetării
- Emilian-Horațiu Hurezeanu - ministrul afacerilor externe
- Marcel-Ioan Boloș - ministrul investițiilor și proiectelor europene
- Sebastian-Ioan Burduja - ministrul energiei
- Mircea Fechet - ministrul mediului, apelor și pădurilor
Dacă ne uităm în Programul de Guvernare 2024-2028, de vedem că Guvernul intenționează să mențină cota unică de impozitare, că se vor reduce taxele pe muncă cu până la 5 puncte procentuale pentru salariile mici și pentru familiile cu copii, ceea ce, spun autorii, va contribui la creșterea veniturilor disponibile ale gospodăriilor. Elevii și studenții care lucrează în timpul studiilor vor beneficia de scutirea contribuției la sănătate (CASS), iar pensionarii reangajați vor avea opțiunea de a plăti contribuția la pensii (CAS), fiind totodată scutiți de CASS. În plus, Guvernul va introduce impozitarea progresivă a marilor averi, ca o măsură de echitate socială.
De asemenea, impozitul pe dividende va fi reformat pentru a încuraja distribuirea de acțiuni către angajați, ceea ce, spune Executivul, va contribui la motivarea și fidelizarea acestora.
Un alt obiectiv major este reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB până în 2025 și menținerea datoriei publice sub 60% din PIB. Creșterea veniturilor publice cu 1,1% din PIB este vizată printr-o serie de reforme, inclusiv prin modernizarea sistemului de impozite și taxe și prin combaterea evaziunii fiscale.
Pentru o mai bună utilizare a resurselor publice, Guvernul va extinde achizițiile centralizate, reducând astfel cheltuielile inutile. De asemenea, un nou statut al funcționarilor publici va introduce criterii meritocratice pentru salarizare și „va promova performanța”. Alocarea fondurilor publice va deveni mai transparentă, spun autorii, fiind implementată bugetarea bazată pe rezultate și bugetarea verde.
De asemenea, se va implementa un sistem informatic pentru evaluarea proprietăților impozabile, iar Guvernul va facilita accesul tinerilor și familiilor la locuințe prin credite avantajoase garantate de stat, în cadrul programului „Investește în casa ta”.
Nimic în programul de guvernare însă despre măsurile de austeritate pe care ne așteptăm să le vedem cuprinse, din oră în oră, într-un proiect de ordonanță.
Comentarii articol (0)