Învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal.
Metodologia amintită, și anume cea privind organizarea și funcționarea învățământului obligatoriu la forma de învățământ cu frecvență redusă, a apărut recent, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Educației 7.822/2024.
Noul act normativ prevede, în primul rând, că învățământul cu frecvență redusă implică participarea beneficiarilor primari în spațiul școlar doar la o parte dintre activitățile didactice prevăzute în planurile-cadru de învățământ, altă parte dintre acestea fiind înlocuită cu activități de studiu individual, în formele și contextele stabilite de fiecare școală în parte.
Persoanele care au depășit vârsta la care ar fi trebuit să urmeze școala și care au promovat un număr de clase din învățământul preuniversitar obligatoriu, forma cu frecvență, zi, respectiv seral, se pot înscrie la forma cu frecvență redusă în clasa imediat următoare celei promovate, pe baza actelor doveditoare (foaia matricolă în original și adeverință eliberată de școală).
Învățământul obligatoriu cu frecvență redusă se poate organiza în școlile în care se desfășoară învățământul obligatoriu cu frecvență și se desfășoară în aceleași zile în care se desfășoară învățământul cu frecvență de zi, de regulă, după-amiaza și/ sau seara.
De asemenea, clasele cu frecvență redusă pot fi organizate atât în limba română, cât și în limbile minorităților naționale.
Pentru a se înscrie în învățământul obligatoriu cu frecvență redusă, cei interesați trebuie să depună la școală, în perioada stabilită de consiliul de administrație al școlii, următoarele documente:
- cerere de înscriere;
- certificat de naștere în copie, conform cu originalul;
- copie de pe cartea de identitate (după caz);
- copie de pe cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal, în cazul beneficiarilor primari minori;
- certificat de căsătorie în copie, conform cu originalul (după caz);
- acte de studii care să ateste anii de școală absolviți anterior (după caz);
- adeverință medicală tip, eliberată de medicul de familie.
Metodologia recentă stabilește și că, la finalizarea învățământului obligatoriu cu frecvență redusă, profesorul consilier școlar și profesorul pentru învățământ primar/ dirigintele au obligația să emită câte o recomandare de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, având caracter de orientare școlară pentru fiecare elev în parte.
În plus, absolvenților din învățământul obligatoriu cu frecvență redusă li se pot face recomandări de orientare vocațională, cu scopul unei ulterioare încadrări pe piața forței de muncă. Recomandările au caracter consultativ și sunt incluse în portofoliul educațional.
Asemenea elevilor care urmează cursurile la zi, elevii înscriși în învățământul obligatoriu cu frecvență redusă primesc manuale gratuite de la școală, care vor fi predate profesorului-diriginte la sfârșitul fiecărui an școlar. În cazul în care nu predau manualele primite, acești elevi trebuie să le plătească.
Conform metodologiei, la clasele cu frecvență redusă pot preda, cu prioritate, cadrele didactice aflate în una dintre următoarele situații:
- personal didactic titular cu normă întreagă în unitatea de învățământ cu personalitate juridică, care organizează clasele de liceu cu frecvență seral și/sau clase de liceu cu frecvență redusă;
- personal didactic titular cu norma de bază într-o unitate de învățământ din cadrul consorțiului școlar, alta decât cea care organizează învățământul cu frecvență redusă prin completarea catedrei.
Comentarii articol (0)