Legea nr. 331/2024, aplicabilă deja, este actul normativ ce introduce noul Cod silvic. Acesta permite accesul în scop recreativ în păduri. Mai exact, în noul Cod silvic scrie că accesul persoanelor, pedestru sau cu bicicleta, pe terenurile din fondul forestier național este liber și se face pe propria răspundere a acestora, fără a se produce prejudicii.
Totuși, în anumite situații, administratorii sau proprietarii pot restricționa temporar accesul persoanelor într-o pădure, acest lucru fiind anunțat prin afișarea restricțiilor la loc vizibil. Accesul persoanelor poate fi restricționat în zonele de risc la incendii, în zonele de risc în care se realizează lucrări de exploatare forestieră sau activități de vânătoare sau în zonele de protecție strictă în care accesul persoanelor este interzis pentru considerente privind protecția mediului.
În plus, accesul e restricționat pe terenurile ocupate de construcții și curțile aferente acestora: sedii administrative, cabane, fazanerii, păstrăvării, crescătorii de animale de interes vânătoresc, drumuri și căi ferate forestiere de transport, spații industriale, alte dotări tehnice specifice sectorului forestier.
Totodată, în păduri se pot amenaja poteci și trasee pentru plimbare, alergare, turism ecvestru și biciclete, dar doar cu acordul administratorului, pentru pădurile proprietate publică sau privată a statului, sau cu acordul proprietarului, în cazul celorlalte forme de proprietate.
Noul Cod silvic stabilește și detalii despre cum pot fi amenajate potecile și traseele amintite. Concret, potecile și traseele pentru plimbare, alergare, turism ecvestru și biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn și pietriș. Realizarea acestora nu face obiectul scoaterii ori ocupărilor temporare din fondul forestier național, nu necesită autorizație de construire, iar pentru amenajarea acestora pot fi recoltați maximum cinci arbori/ hectar.
Pe de altă parte, accesul public în păduri cu vehicule autopropulsate sau cu tracțiune animală este interzis. Ca excepție, evenimentele sportive, utilitare, de recreere și turism care au un organizator desemnat și care implică folosirea acestor mijloace motorizate se pot organiza numai în afara ariilor naturale protejate, pe trasee special marcate, și numai cu acordul administratorului terenului proprietate publică sau al proprietarului.
Comentarii articol (0)