ACCES GRATUIT
Noul Cod silvic: Monitorizarea video a drumurilor forestiere și înființarea Registrului forestier național, ce conține evidența pădurilor din țară
Din 12 ianuarie se aplică un nou Cod silvic, ce stabilește, printre altele, că orice persoană are acces liber în păduri fie pe jos, fie cu bicicleta și că drumurile forestiere trebuie monitorizate video. În plus, au fost stabilite noi infracțiuni silvice, dar și apariția Registrului forestier național, în care vor apărea toți proprietarii de păduri.
Articolul continuă mai jos
Legea 331/2024 privind Codul silvic, care se aplică din
12 ianuarie 2025, stabilește, în primul rând, accesul în scop recreativ în pădurile din țara noastră. Mai exact, potrivit noii legi, orice persoană are acces, pe jos sau pe bicicletă, în pădurile din țara noastră. Regula principală este ca vizitatorii să nu rupă copaci ori să facă alte pagube.
Apoi, noul Cod silvic stabilește că, pentru asigurarea integrității pădurilor, prevenirea și combaterea activităților ilegale și asigurarea trasabilității lemnului recoltat din pădure, precum și pentru administrarea mijloacelor de probă, administratorii de fond forestier
trebuie să instaleze sisteme de supraveghere video, pentru care termenul de stocare a imaginilor video este de minimum trei luni. Locurile exacte unde trebuie instalate sistemele de supraveghere video se stabilesc în baza unei analize de risc. Această măsură exista și în vechiul cod,
fiind introdusă în 2023.
De asemenea, apare
Registrul forestier național, prin care se va ține evidența proprietăților din fondul forestier național, în scopul facilitării prin modalități informatice a avizărilor și raportărilor între diferite entități publice, monitorizării implementării serviciilor silvice și acordării de asistență și informații proprietarilor beneficiari de plăți ori utilizatori de servicii silvice.
Noul Cod silvic introduce
conflictul de interese în cazul personalului silvic. Concret, prin conflict de interese se înțelege situația în care personalul silvic are un interes personal care influențează sau poate să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu cu imparțialitate și obiectivitate. Interesele personale ale unui silvicultor pot include un beneficiu material sau de altă natură pentru sine, soț/ soție, rudele și afinii până la gradul II.
Cu alte cuvinte, nu se poate ca un pădurar să aibă și o afacere cu material lemnos ori o rudă apropiată cu o astfel de afacere.
Totodată, au fost introduse noi infracțiuni silvice. De pildă, introducerea, modificarea sau ștergerea unor date informatice în sistemul informațional integrat pentru păduri reprezintă acum infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)