ACCES GRATUIT
Cetățenii vor avea acces liber pe jos în toate pădurile, inclusiv în cele de deal sau câmpie
Parlamentarii vor să schimbe situația întâlnită în prezent, și anume faptul că accesul public pedestru este permis, atunci când vine vorba despre păduri, doar în zonele amenajate, pe trasee și poteci ori pe drumurile forestiere, adică în cele de munte, și să stabilească posibilitatea ca publicul să poată intra pe jos în orice pădure. Schimbările se regăsesc într-un proiect legislativ ce a primit deja votul senatorilor și care merge acum la votul decisiv al deputaților.
Articolul continuă mai jos
Astfel, potrivit
proiectului de lege adoptat deja de senatori,
Codul silvic ar urma să modifice, în sensul extinderii accesului public în pădurile din țara noastră.
Concret, accesul public pedestru în pădure va fi permis
“pe răspunderea celui care intră în pădure”, după cum scrie în viitoarea lege.
Acum, conform Codului silvic,
“accesul public pedestru în pădure este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zone amenajate, pe trasee și poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere și în pădurile cu funcții de protecție, predominant sociale”.
Inițiatorii măsuri subliniază faptul că traseele și potecile marcate sunt prevăzute în
HG 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activităţii de salvare în munţi și se referă doar la traseele turistice montane, care intră sub jurisdicția Salvamont.
Asta înseamnă că, de cele mai multe ori, accesul public este permis în pădurile montane, nu și în cele de deal sau câmpie.
Proiectul de lege vine să corecteze
"o serie de inadvertențe normative și să sublinieze rolul esențial pe care natura, în general, fondul forestier, în special, îl are în ceea ce privește dreptul cetățenilor la un mediu sănătos, la recreere și la învățare.Mai mult, ne dorim ca prin prezenta inițiativă legislativă să preluăm solicitările unui număr de peste 10.000 de cetățeni care au semnat petiții publice prin care au cerut expres acces liber în pădurile din România”, potrivit parlamentarilor care au propus măsura.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)