Circulația auto în fond forestier: legală, sau nu?
Codul Silvic (Legea 46/2008) prevede că accesul auto/moto/atv este interzis în fondul forestier (amendă de la 2000 la 5000 lei conform Legii 171/2010).
Drumurile forestiere sunt drumuri de utilitate privată, deci nu sunt drumuri publice (a se citi art 3 și 4 din Codul Rutier - OUG 195/2002).
Problema apare la analiza art. 6 pct. 14 din Codul Rutier: ”...drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile”. Așadar, drumurile forestiere care nu au la intrare bariere sau marcaje care să interzică accesul, deși sunt drumuri de utilitate privată, sunt drumuri deschise circulației publice, corect?
E legal să fie sancționat cel ce intră cu auto pe un drum forestier unde nu există semne care să interzică accesul?
Am semnalat problema asta pentru că în țară sunt mii de drumuri prin fond forestier care sunt utilizate de populației. Nu mă refer aici doar la drumurile din inima pădurii, mă refer la drumurile de pe lângă sate, drumurile către cabane, drumuri către case izolate, către locuri de pescuit către terenuri agricole, etc. Sunt de exemplu pășuni împădurite, adică câțiva arbori izolați într-o pășune, acestea fac parte fin fondul forestier, deci nu se poate circula auto.
În teorie e ok să nu fie permis accesul în pădure, dar când interdicția e la modul general și nu punctual, e o bazaconie! Există mii de români zilnic care încalcă Codul silvic și habar nu au!
De aceea întreb, dacă normele privind circulația (drumul fără barieră/panou fiind deschis circulației publice) au ”putere” mai mare decât cele din Codul Silvic?