Concediul de îngrijitor este acordat salariaţilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude (fiul, fiica, mama, tatăl sau soţul/soţia unui salariat) sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Acest tip de concediu este disponibil pentru angajați din anul 2022, când a fost reglementat în Codul muncii, ca urmare a transpunerii unei directive europene. Zilele pentru concediu de îngrijitor sunt renmurate ca cele din concediul de odihnă, aspect specificat în Cod.
„Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”, prevede Codul muncii.
1. Concediul de îngrijitor este tot una cu concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav?
Concediul de îngrijitor nu este tot una cu concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. Într-adevăr, concediul de îngrijitor și concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav au câteva puncte comune, dar sunt fundamental diferite.
2. De câte zile de concediu de îngrijitor pot beneficia salariații?
Salariații au dreptul la cinci zile de concediu de îngrijitor pe an. În Codul muncii nu se specifică dacă aceste zile trebuie să fie acordate consecutive sau fracționat, astfel că ambele opțiuni sunt permise. Totodată, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se poate stabili o durată mai mare pentru acest concediu.
Acordarea concediului nu depinde de decizia angajatorului, care este obligat prin lege să-l acorde și să plătească angajatul pentru cele până la cinci zile de concediu. Angajatorii care refuză acordarea acestui tip de concediu riscă amenzi între 4.000 și 8.000 de lei.
Este important de menționat că, pentru a evita conflictele cu salariatul, angajatorul ar trebui să precizeze încă din momentul solicitării care sunt afecțiunile grave pentru care se poate acorda acest concediu, astfel încât angajatul să poată verifica în prealabil dacă se încadrează sau nu în condițiile acordării acestui drept.
3. Când poate beneficia salariatul de concediu de îngrijitor?
Indiferent de faptul că angajatul tocmai a început activitatea, de numărul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni sau de faptul că s-a întors recent din concediu de odihnă, dreptul la concediul de îngrijitor nu depinde de alte drepturi acordate de lege.
De asemenea, zilele acordate pentru concediul de îngrijitor nu vor afecta numărul de zile de concediu de odihnă de care beneficiază angajatul.
4. Poate concediul de îngrijitor să ducă la suspendarea contractului individual de muncă?
Concediul de îngrijitor nu duce la suspendarea contractului de muncă, având în vedere că este un concediu plătit, conform Codului Muncii. OUG nr. 42/2023 a clarificat că zilele de concediu trebuie plătite.
Aceste zile de concediu sunt incluse în vechimea în muncă și în specialitate și, pe perioada concediului, angajatul rămâne asigurat în sistemul de sănătate fără a plăti contribuția la CASS.
5. Care sunt condițiile de acordare a concediului de îngrijitor?
Conform Ordinului comun nr. 2172/3829/2022, concediul de îngrijitor se acordă la solicitarea scrisă a salariatului. În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la momentul înaintării solicitării, salariatul are obligaţia depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu acesta, precum şi a existenţei problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat. De aici rezultă și că nu trebuie dovedit că ruda locuiește în aceeași gospodărie cu angajatul.
Așadar, documentele doveditoare le primește angajatorul ulterior, nu înainte de a încuviința aceste zile libere.
6. De ce documente are nevoie salariatul pentru concediul de îngrijitor?
Concret, angajații care solicită concediul de îngrijitor trebuie să prezinte angajatorului documente justificative, după cum am menționat anterior, respectiv:
- pentru a dovedi rudenia, dacă e cazul: actul de identitate, certificatul de naştere, certificatul de căsătorie (de la caz la caz);
- dacă persoana căreia i s-a oferit îngrijire nu e rudă cu salariatul, trebuie să se facă dovada că locuiesc în aceeași gospodărie: actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire din care rezultă acelaşi domiciliu sau reşedinţă cu salariatul, actul prin care persoana a fost luată în spaţiu, adeverinţa de la asociaţia de proprietari/locatari sau declaraţia pe propria răspundere a salariatului din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul i-a oferit îngrijire sau sprijin locuieşte în aceeaşi gospodărie cu acesta cel puţin pe perioada concediului de îngrijire;
- documentul medical care atestă problema medicală gravă - biletul de externare din spital sau, după caz, de adeverinţa medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave (problemele medicale grave sunt listate în anexa acestui ordin, atașată mai jos).
Angajatorii trebuie să colecteze informații, inclusiv date personale, nu doar despre angajatul lor, ci și despre persoane care nu sunt legate direct de companie. Pentru a respecta legislația privind protecția datelor în contextul acordării concediului de îngrijitor, angajatorii trebuie să stabilească temeiul legal al prelucrării acestor date, să informeze persoanele ale căror date sunt colectate și să garanteze că informațiile sunt gestionate într-un mod confidențial și sigur.
7. Care sunt afecțiunile pentru care se poate acorda acest concediu?
Potrivit ordinului comun menționat anterior, problemele medicale grave sunt afecţiuni sau complicaţii ale acestora care afectează statusul funcţional al pacientului pentru anumite perioade sau permanent, respectiv limitează semnificativ posibilitatea efectuării activităţilor de bază şi activităţilor instrumentale cotidiene, ajungând până la imposibilitatea efectuării acestora, necesitând sprijinul altei persoane.
În ordin este inclusă și o listă cu problemelor medicale, care poate fi consultată mai jos, atașată acestui articol.
Comentarii articol (0)