avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună dimineața! În ce condiții se acorda cele 10 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună dimineața! În ce condiții se acorda cele 10 zile de CO ...

Bună dimineața!În ce condiții se acorda cele 10 zile de CO pentru îngrijirea unei persoane bolnave,ce trebuie sa fac pentru a beneficia de ele si cu cât timp înainte de a avea nevoie eu de acel CO trebuie solicitat la angajator și ce se întâmplă dacă acesta nu mi.l acorda???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:48, 29 Octombrie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Muncii
Art. 152^1
1. (1) Angajatorul are obligaţia acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.
(2) Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil se poate stabili pentru concediul de îngrijitor o durată mai mare decât cea prevăzută la alin. (1).
(3) Pe durata perioadei prevăzute la alin. (1) salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate.
(4) Prin derogare de la prevederile art. 224 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asiguraţi, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei. Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(5) Problemele medicale grave, precum şi condiţiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului sănătăţii.

2. Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului, la solicitarea scrisă a acestuia. În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la momentul înaintării solicitării, salariatul are obligația depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta, precum și a existenței problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.

Documentele prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă potrivit art. 153^1 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare sunt, după caz, actul de identitate, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie.

Documentele prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin locuiește în aceeași gospodărie cu angajatul sunt, după caz, actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire din care rezultă același domiciliu sau reședință cu salariatul, actul prin care persoana a fost luată în spațiu, adeverința de la asociația de proprietari/locatari sau declarația pe propria răspundere a salariatului din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul i-a oferit îngrijire sau sprijin locuiește în aceeași gospodărie cu acesta cel puțin pe perioada concediului de îngrijire.

Documentul medical prin care se face dovada existenței problemei medicale grave va fi reprezentat de biletul de externare din spital sau, după caz, de adeverința medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave.
La câte zile de CO am dreptul pentru îngrijirea unei persoane bolnave....eu știam de 10 zile....
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
5 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

10 zile lucrătoare într-un an calendaristic este dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Eu de astea 10 zile știam....cele 5 zile de CO trebuie și ele recuperate de către mine după aceea? În cazul celor 10 zile care este procedura si în ce condiții le pot solicita?

Cele 5 zile de CO îmi afectează în vreun fel contractul de munca? În cazul celor 10 zile parca trebuie întrerupt contractul sau ceva de genul pe aceasta perioada? Dacă eu solicit acest CO astăzi, angajatorul poate refuza pe motiv ca trebuia anunțat cu câteva zile mai înainte?

- Vă rog să nu mai puneți atâtea semne de întrebare, unul e suficient. Mulțumesc -
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cele 5 zile nu se includ în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate.

Cele 10 zile se recupereaza . In acest caz, aveti dreptul în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. sunt angajata cu acte de 3 luni. vreau sa îl iau ... IuliaMariaa IuliaMariaa Buna ziua. Sunt angajata cu acte de 3 luni. Vreau sa îl iau pe tatăl meu ca și coasigurat că are nevoie de o operatie urgenta și el nu e asigurat nu are ... (vezi toată discuția)
Concediu odihnă albu marinica albu marinica Bună ziua ! Aș dori să știu dacă s-a aprobat legea cum că se dau 5 zile de concediu de odihnă pe an ,celor ce au in îngrijire un bătrân ,o persoana ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , monitorul oficial , anexa ordinu 2172 pe 3829 din ... camiflorentina camiflorentina Buna ziua , Monitorul oficial , anexa ordinu 2172 pe 3829 din 2022 se refera la concediul de ingrijitor , mama mea are Alzheimer as dori sa stiu pe ce ... (vezi toată discuția)