avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună dimineața! În ce condiții se acorda cele 10 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună dimineața! În ce condiții se acorda cele 10 zile de CO ...

Bună dimineața!În ce condiții se acorda cele 10 zile de CO pentru îngrijirea unei persoane bolnave,ce trebuie sa fac pentru a beneficia de ele si cu cât timp înainte de a avea nevoie eu de acel CO trebuie solicitat la angajator și ce se întâmplă dacă acesta nu mi.l acorda???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:48, 29 Octombrie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Concediul de îngrijitor (cel de 5 zile) nu e ca un concediu de odihnă.
Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaţilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude (fiul, fiica, mama, tatăl sau soţul/soţia unui salariat) sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

2. Contractul individual de muncă nu se suspendă. Sunt zile plătite, care nu trebuie recuperate.

3. Legislația nu prevede un termen între depunerea cererii și acordarea concediului de îngrijitor. Faceți cerere și depuneți-o, poate e vorba de o externare care se face azi. Dacă nu v-o aprobă pot fi amendați destul de drastic (între 4.000 și 8.000 de lei).

Atenție, însă:

Conform legii și ordinului cu normele de aplicare, în maximum 30 de zile lucrătoare (nu calendaristice!) de la momentul solicitării scrise, angajatul trebuie să aducă documentele doveditoare. Vorbim, concret, de următoarele documente:

- pentru a dovedi rudenia, dacă e cazul: actul de identitate, certificatul de naştere, certificatul de căsătorie (de la caz la caz);
- dacă persoana căreia i s-a oferit îngrijire nu e rudă cu salariatul, trebuie să se facă dovada că locuiesc în aceeași gospodărie: actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire din care rezultă acelaşi domiciliu sau reşedinţă cu salariatul, actul prin care persoana a fost luată în spaţiu, adeverinţa de la asociaţia de proprietari/locatari sau declaraţia pe propria răspundere a salariatului din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul i-a oferit îngrijire sau sprijin locuieşte în aceeaşi gospodărie cu acesta cel puţin pe perioada concediului de îngrijire;
- documentul medical care atestă problema medicală gravă - biletul de externare din spital sau, după caz, de adeverinţa medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave

Mai multe detalii aveți în acest articol:
www.avocatnet.ro/articol_633...
Dacă am doar 6 luni sau 10 ani în câmpul muncii,voi beneficia de același număr de zile pentru îngrijirea unei persoane bolnave,adica 5 zile,pentru ca eu pentru vechime la actualul job,7 ani,am primit 2 zile pentru vechime?Aceste 5 zile le pot lua și separat pentru ca am programări la doctor,dar în zile diferite?
Stimata @Manuela Rasina , ati putea posta prevederile acelui ordin comun al Ministrului Muncii si Ministrului Sanatatii , care stabileste diagnosticele pentru care se poate acorda concediul de ingrijitor ( sau un link unde poate fi gasit ) ? Ar fi de mare interes , pentru user , dar nu numai …
ANEXĂ - ORDIN nr. 2.172/3.829/2022 privind acordarea concediului de îngrijitor
[ link extern ]
LISTA problemelor medicale grave pentru acordarea concediului de îngrijitor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. sunt angajata cu acte de 3 luni. vreau sa îl iau ... IuliaMariaa IuliaMariaa Buna ziua. Sunt angajata cu acte de 3 luni. Vreau sa îl iau pe tatăl meu ca și coasigurat că are nevoie de o operatie urgenta și el nu e asigurat nu are ... (vezi toată discuția)
Concediu odihnă albu marinica albu marinica Bună ziua ! Aș dori să știu dacă s-a aprobat legea cum că se dau 5 zile de concediu de odihnă pe an ,celor ce au in îngrijire un bătrân ,o persoana ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , monitorul oficial , anexa ordinu 2172 pe 3829 din ... camiflorentina camiflorentina Buna ziua , Monitorul oficial , anexa ordinu 2172 pe 3829 din 2022 se refera la concediul de ingrijitor , mama mea are Alzheimer as dori sa stiu pe ce ... (vezi toată discuția)