Astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Guvern nr. 1/2025, care se aplică începând cu data de 31 ianuarie 2025 și care aduce modificări la Codul rutier, referitor la permisul de conducere internațional.
Una dintre principalele modificări prevede că șoferii din statele cu care România are parteneriate strategice, precum și cei din statele membre ale NATO și OCDE vor fi scutiți de obligația de a deține permis de conducere internațional. Guvernul va furniza ulterior detalii suplimentare, inclusiv o listă exactă a statelor pentru care se va aplica această excepție.
- să dețină un permis de conducere valabil, corespunzător categoriei vehiculului, sau o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație;
- să fie titulari ai unui permis de conducere național valabil și ai unei cărți de identitate speciale eliberate de Ministerul Afacerilor Externe.
Aceleași drepturi se aplică și membrilor de familie ai acestora.
Citește și: Examenele teoretice pentru obținerea certificatului de conducător auto taxi, CPI și altele se vor putea susține și în limba engleză
Permisul internațional de conducere este util persoanelor care doresc să conducă vehicule în alte state. Acesta reprezintă o traducere legalizată a permisului de conducere național românesc, disponibilă în mai multe limbi internaționale, și este recunoscut de toate țările semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.
Permisul internațional nu înlocuiește permisul național românesc, ci îl completează. Mai exact, atunci când se află în țări care nu acceptă permisul românesc, șoferii trebuie să poarte atât permisul național, cât și permisul internațional. Acesta include traduceri în șapte limbi – engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă.
Permisul internațional are dimensiunea A6 (148 x 105 mm), cu o copertă gri și textul în culoare albastră.
Atenție! OG va intra în vigoare la pe 31 ianuarie 2025. Totuși, până pe 31 mai 2025, Guvernul va stabili, prin hotărâre, perioadele de conducere și statele autorităților emitente ale permiselor de conducere naționale, pe baza principiului reciprocității, între statele cu care România are parteneriate strategice sau între cele membre ale NATO și a OECD.
Comentarii articol (0)