Ca în fiecare an, redacția avocatnet.ro și-a propus să scrie despre Dosarul Electronic de Sănătate (DES), un instrument digital esențial pentru sistemul medical din România, cel puțin la nivel teoretic. Am început demersul în luna februarie, însă, chiar de la primele etape, am constatat o dificultate majoră: nu era clar dacă DES funcționează în prezent așa cum ar trebui, având în vedere că la sfârșitul anului trecut, sistemul PIAS a întâmpinat probleme de funcționare pentru o perioadă de timp.
Înainte de a discuta despre starea de funcționare a DES, să înțelegem mai bine ce presupune acest sistem și ce tipuri de informații conține.
Ce este DES?
După cum sugerează și numele, DES este un instrument online care stochează toate informațiile medicale ale pacientului.
DES se constituie în momentul în care un medic trimite un document medical în sistem. Dacă pacientul nu are deja un dosar creat, se va verifica CNP-ul său și se vor interoga bazele de date SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) și SIPE (Sistemul Informatic Prescripția Electronică) pentru a extrage date din istoricul medical. Aceste informații vor fi consolidate cu datele din documentul medical transmis de medic, iar dosarul va fi completat cu aceste informații. Ulterior, dosarul va fi actualizat pe măsură ce se trimit noi documente medicale.
Dosarul de sănătate se poate constitui și atunci când pacientul solicită o matrice de securitate de la medic. Aceasta va fi generată de medic, imprimată și predată pacientului pentru a îi permite accesul la dosarul său medical.
Prin intermediul DES, pacienții asigurați au posibilitatea de a:
- obține o copie a datelor medicale relevante;
- furniza informații suplimentare, cum ar fi datele de contact, pentru a permite identificarea modalității de comunicare, confirmare și livrare a datelor;
- exprima refuzul utilizării dosarului electronic de sănătate;
- reveni asupra deciziei de refuz a utilizării dosarului electronic de sănătate.
Dosarul conține și o secțiune de date medicale de urgență, care poate fi accesată fără acordul pacientului. Această secțiune include informațiile relevante pentru urgențe (grupă sanguină și Rh, alergii, intoleranțe, medicație curentă, diagnostice cronice precum diabetul, hipertensiunea, ș.a.m.d.), documentele înregistrate în ultimele șase luni și alte informații pe care pacientul le poate completa în secțiunea „Antecedente declarate de pacient”.
CNAS a precizat că sistemul actual DES poate prelua automat documentele din aplicațiile folosite de farmaciști, medici de familie, clinici ambulatorii (fostele policlinici unde te duci cu bilet de trimitere și nu plătești), dar și din ambulatoriul integrat al spitalelor și de la medicii din spitale. Astfel, CNAS susține că medicii nu trebuie să întreprindă nici o acțiune suplimentară pentru a transmite documentele medicale, acest lucru fiind realizat automat.
Totuși, în funcție de softul folosit, poate fi necesar ca medicul să apese un buton pentru a transmite informațiile, motiv pentru care ar fi recomandat ca pacientul să menționeze că are DES activat și că trebuie să încarce acele date.
De asemenea, indiferent dacă vorbim de o internare de o zi (pentru investigații) sau pentru o internare continuă (pentru a rămâne peste noapte), fișele de observație ale pacientului vor fi înregistrate automat în DES.
Un alt aspect important de menționat este că pacientul poate anonimia datele din dosar, iar după anonimizare, informațiile devin doar statistici, fără a putea fi atribuite unei persoane. Anonimizarea este ireversibilă, iar pacientul nu va mai putea recupera datele medicale din dosarul său. Totuși, înainte de anonimizare, pacientul poate salva informațiile într-un fișier propriu. Există și posibilitatea de a ieși din anonimizare, creând un nou dosar în care se vor colecta datele medicale începând de la acea dată. Mai multe detalii despre aceste proceduri pot fi găsite aici.
Accesarea dosarului electronic se poate face prin portalul DES (www.des-cnas.ro), de pe orice calculator cu conexiune la internet. Pacientul poate alege între două modalități de autentificare:
- autentificare cu cardul de sănătate, printr-un cititor de carduri, introducând PIN-ul aferent;
- autentificare cu CNP sau CID și matricea de securitate, disponibilă după constituirea dosarului și primirea matricei de securitate de la medic. În această variantă, pacientul va introduce CNP-ul sau CID-ul și codul de trei caractere din matricea de securitate, alături de parola aleasă la înregistrarea contului.
Dosarul pacientului poate fi consultat în totalitate de către acesta și de către reprezentanții săi legali, care pot fi introduși în sistem de un medic. Sumarul și informațiile pentru urgențe pot fi accesate de orice medic autentificat. Sumarul și informațiile pentru urgență pot fi consultate de către orice medic care deține un certificat autorizat.
Dacă pacientul a configurat drepturile de accesare ale propriului dosar și a acordat drept de acces anumitor medici sau anumitor categorii de medici, aceștia îi vor putea accesa dosarul conform politicilor de securitate selectate de pacient.
Pentru dosarul personal sau al celor pentru care este reprezentant legal, pacientul poate vizualiza istoricul accesărilor dosarului, acționând butonul „Istoric acces” din portalul DES. Antecedentele declarate de pacient în portal pot fi modificate ori de câte ori dorește pacientul. Totuși, informațiile vechi nu sunt șterse, ele sunt afișate în continuare în secțiunea „Istoric”.
Atenție! Pacientul nu poate adăuga documente medicale în dosar, ci poate completa doar rubrica „Antecedente declarate de pacient”. Transmiterea documentelor semnate cu un certificat digital calificat este responsabilitatea medicilor. De asemenea, aceștia sunt singurii care pot anula sau modifica documentele deja existente în dosar, cu condiția ca semnătura lor să fie prezentă pe respectivele documente.
Situația în realitate. Este DES funcțional sau nu? Hmm..
Pentru a obține o imagine corectă asupra DES, am trimis în februarie o solicitare oficială în baza Legii nr. 544 /2001 privind liberul acces la informațiile de interes public către CNAS. Întrebările au fost simple: este DES funcțional în acest moment? Au fost raportate probleme din partea personalului medical? Dacă da, care sunt acestea și ce impact au asupra activității medicilor de familie și a spitalelor?
Până în prezent, nu am primit niciun răspuns la această solicitare. Am revenit ulterior cu un e-mail de reamintire, în speranța unui punct de vedere oficial care să lămurească aceste aspecte. Însă, nici de această dată nu am primit un răspuns.
În paralel cu documentarea oficială, am discutat cu Sorana Stănescu, jurnalistă specializată pe sănătate, care a scris despre problemele legate de DES. În articolul ei, menționează că, în urma discuțiilor cu diverși medici din diferite orașe ale țării, aceștia i-au spus fie că nu au accesat niciodată un DES, fie că rubricile sunt atât de goale încât devin irelevante, motiv pentru care nici ei nu transmit date.
Am încercat și o abordare personală: să aflu dacă pot accesa propriul meu DES și ce date medicale sunt înregistrate în el. Pentru acest lucru, este nevoie, așa cum am menționat anterior, de matricea de conectare pe care o eliberează medicul de familie. Am cerut această matrice, iar răspunsul pe care l-am primit a fost: „O să mă interesez și vă zic cum se face” . De atunci, însă, nu am mai primit niciun răspuns.
Astfel, se pare, că până primesc acea matrice, informațiile medicale înregistrate în dosarul meu electronic de sănătate, rămân un mister.
Întâmplarea face că, recent, chiar în aceeași perioadă în care încercam să îmi accesez dosarul de sănătate, jurnaliștii de la emisiunea „România, te iubesc” a postului de televiziune PRO TV, au difuzat un material amplu despre starea actuală a DES și evoluția (sau lipsa acesteia) din ultimii ani. Potrivit reportajului, România a ratat mai multe oportunități de finanțare europeană în ultimul deceniu – mai exact, 68,7 milioane de euro care ar fi trebuit să sprijine digitalizarea sistemului, inclusiv gestionarea concediilor medicale, a biletelor de trimitere și a rețetelor.
Din această sumă, 20 de milioane de euro fuseseră alocate special pentru dezvoltarea DES. Însă fondurile au fost pierdute. Întrebat de jurnalista Paula Herlo despre motivele pierderii acestor fonduri, Liviu Popescu, directorul IT al CNAS, a explicat că au fost elaborate proceduri și documentații, dar acestea nu au fost finalizate din cauza contestațiilor și a unui întreg proces de reevaluări și recalificări.
Totuși, în 2021, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Casa de Asigurări de Sănătate a reușit să acceseze o finanțare nouă, de această dată în valoare de 100 de milioane de euro, pentru modernizarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS 1). Potrivit reportajului, proiectul este încă în implementare.
În teorie, modernizarea acestei platforme ar trebui să permită accesul eficient la DES, atât pentru pacienți, cât și pentru medici, și să contribuie la un sistem digital funcțional, fără sincope. În momentul de față, medicii sunt nevoiți să încarce rețete și bilete de trimitere în timpul nopții pentru că doar atunci funcționează sistemul, spun jurnaliștii de la „România, te iubesc!”.
Directorul IT al CNAS a menționat, totuși, că în ultimul an, alături de alți specialiști ai Casei, a reușit să proiecteze sistemul iar asta reprezintă aproximativ 40% din implementarea proiectului prin PNRR. Cu alte cuvinte, suntem (teoretic) aproape la jumătatea drumului. Practic, însă, pacienții încă așteaptă acel moment în care vor putea accesa cu ușurință propriul istoric medical, iar medicii vor avea o imagine completă, integrată, asupra stării de sănătate a fiecărui pacient.
În baza informațiilor existente, se pare că deocamdată, DES se află în stadiul de intenție.
Atât medicii, cât și pacienții pot accesa site-ul www.des-cnas.ro pentru a afla mai multe informații despre DES. Pe site, se regăsește o secțiune dedicată celor mai frecvente întrebări ale pacienților și medicilor, precum și un ghid care detaliază modul în care ar trebui să funcționeze platforma din punct de vedere tehnic.
Comentarii articol (1)