Angajatorul este cel responsabil să asigure condițiile de sănătate în muncă, iar una dintre primele sale obligații față de angajat apare chiar de la momentul angajării, când trebuie să se asigure că acesta este apt să facă munca pentru care e angajat. Un contract de muncă este valabil încheiat numai în baza unui certificat medical care să ateste că noul salariat e apt să presteze muncă la acel angajator („apt pentru prestarea acelei munci”, iar nu apt în general). Este obligația angajatorului să se preocupe de tot ceea ce ține de medicina muncii pentru salariații săi - o prevede chiar Codul muncii. Nimic din ceea ce ține de medicina muncii nu poate să presupună însă costuri pentru angajați.
Potrivit Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă (Legea SSM), firmele sunt obligate să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical și, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute și să asigure controlul medical periodic și, după caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajării. Nerespectarea acestei obligații atrage amenzi între 4.000 și 8.000 de lei. Mai departe, potrivit Codului muncii, lipsa documentului medical la angajare atrage și o amendă de 1.500 - 3.000 de lei. Notă: Deși încheierea unui contract individual de muncă în lipsa certificatului medical conduce la nulitatea acestuia, nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condițiilor impuse de lege.
HG nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor stabilește în sarcina angajatorului obligația de a asigura fondurile necesare efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătății salariaților.
Ce înțelegem prin servicii medicale profilactice: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activității, supraveghere specială și promovarea sănătății la locul de muncă. Practic, este destul de clar că toate costurile, inclusiv pentru examenul medical de la angajare, sunt obligatoriu suportate de angajator. Ce nu poate solicita nicio firmă la angajare este testul de graviditate, chestiune interzisă prin Codul muncii.
Atenție! Încălcarea obligației de a asigura controlul medical periodic se sancţionează și ea cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei. Bine de știut că refuzul angajatului de a participa la examenul medical poate fi sancționat. De ce? Deși este o obligație a angajatorului de a pune la dispoziția salariaților condițiile efectuării examenului medical, vorbim, totodată, și o obligație a salariatului de a se prezenta la aceste controale medicale. În cazul unui refuz nejustificat al salariatului, angajatorul îl poate sancționa disciplinar.
Examenul medical la angajarea în muncă se efectuează pentru:
De asemenea, certificatul medical este obligatoriu și în următoarele situații:
|
Serviciul de medicina muncii care asigură supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor trebuie să întocmească şi să prezinte angajatorului, anual, un raport care va cuprinde în principal concluziile evaluării stării de sănătate a lucrătorilor, precum şi recomandări medicale privind promovarea sănătăţii la locul de muncă.
Dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional se păstrează la structura de medicina muncii pe durata derulării contractului cu angajatorul.
Iar lucrătorii pot avea acces, la cerere, la toate informaţiile referitoare la starea lor de sănătate. Să nu scăpăm din vedere nici faptul că aici vorbim de date personale sensibile (cele ce privesc sănătatea angajatului), ceea ce atrage necesitatea unui nivel superior de protecție și mult mai multă prudență când vine vorba de prelucrările de date.
Merită să citești și: Importanța examenului medical, atât la angajare, cât și periodic. Ascunderea unor afecțiuni serioase ale angajatului și potențialele sale efecte