Pentru a fi eligibili în vederea obținerii permisului auto categoria B, candidații trebuie să îndeplinească câteva condiții prealabile, stabilite prin Codul rutier și prin Regulamentul de aplicare a acestuia.
În primul rând, să aibă 18 ani împliniți (pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E, Tr și Tr1). Tinerii ”care au împlinit 16 ani pot obține permisul de conducere pentru categoria de mașini mici (B1), adică cvadricicluri ale căror masă proprie nu depășește 400 kg, sau 550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri”.
Apoi, doritorii trebuie să fie apți din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor: ”Examinarea medicală se realizează în scopul certificării aptitudinilor fizice și mentale ale unei persoane necesare conducerii unui autovehicul”. Abilitatea de a conduce trebuie certificată și din punct de vedere psihologic: ”Evaluarea psihologică (se face) în scopul certificării capacităților psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie”.
Odată îndeplinite aceste condiții prealabile, cei interesați pot trece la începerea pregătirii teoretice și practice (înscrierea la o școală de șoferi). La nivelul Capitalei, costurile cursurilor se situează între 1.900 și 3.400 lei.
Certificarea absolvirii unui curs de pregătire teoretică și practică are o valabilitate de un an de la data absolvirii, cu posibilitatea de prelungire în situații excepționale.
Procesul de obținere a permisului auto categoria B include următorii pași:
- înscrierea la o școală de șoferi autorizată și urmarea cursurilor de pregătire teoretică și practică;
- susținerea și promovarea examenului teoretic, care testează cunoștințele candidatului despre legislația rutieră și regulile de circulație;
- susținerea și promovarea examenului practic, care evaluează abilitățile de conducere ale candidatului într-un mediu real de trafic;
- eliberarea permisului, care se face după promovarea ambelor examene.
Examenul teoretic constă într-un test grilă cu întrebări multiple, iar candidatul trebuie să răspundă corect la un număr minim de întrebări pentru a promova examenul. Întrebările acoperă aspecte ale legislației rutiere, de la semnalizare și reguli de prioritate, până la conducerea preventivă și acordarea primului ajutor.
O modificare adusă anul trecut Codului rutier prevede că proba teoretică de verificare a cunoștințelor pentru obținerea permisului de conducere se poate susține la orice autoritate competentă de pe teritoriul României, nu numai în localitatea de domiciliu a candidatului. Detalii cu privire la acest subiect, aici.
Totuși, candidații care solicită obținerea categoriilor Tr, Tr1, Tb sau Tv, precum și candidații cu dizabilități fizice ”pot fi examinați de autoritatea competentă pe raza căreia se află școala de conducători auto autorizată unde aceștia au absolvit cursurile de pregătire teoretică și practică”.
Examenul practic se desfășoară pe un traseu stabilit de poliția rutieră și include diverse manevre, cum ar fi parcarea, mersul înapoi și conducerea în trafic. Examinatorul evaluează abilitățile candidatului de a conduce în siguranță și de a respecta regulile de circulație.
Traseele de examinare sunt stabilite de poliția rutieră și sunt concepute pentru a evalua competențele candidaților în diverse situații de trafic. Acestea pot include atât zone urbane aglomerate, cât și zone rurale sau mai puțin circulate.
Conform Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, dosarul de examen în vederea obținerii permisului de conducere trebuie să conțină următoarele documente:
- cerere tip;
- fișa de școlarizare – valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor – emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică, în care se consemnează şi avizul medical;
- declaraţie de consimţământ privind eliberarea cazierului judiciar (extrasul se poate obține de la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor);
- dovada achitării contravalorii permisului de conducere - 89 lei.
Mai trebuie spus faptul că, în ceea ce privește candidații cu vârsta între 16 și 18 ani, care doresc să obțină permisul pentru categoriile AM, A1, B1, trebuie să includă în dosarul de examinare o declarație notarială prin care părinții, tutorele sau persoana care are în grijă minorul își exprimă acordul pentru ca acesta să susțină examenul auto.
De asemenea, este bine de știut faptul că, începând de anul trecut, permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniți, o experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B și fac dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.
Comentarii articol (0)