Prioritatea principală: Verifică starea de sănătate și acordă primul ajutor
Imediat după impact, asigură-te că tu și alte persoane implicate în accident sunteți în afara oricărui pericol. Verifică dacă există răni și acordă primul ajutor în cazul în care este necesar și ai minimele cunoștințe necesare. Nu ezita să chemi ambulanța și să soliciți ajutor medical de urgență dacă situația o impune.
În această din urmă eventualitate, asigură-te că primești îngrijirile medicale necesare pentru leziunile suferite în accident. Cheamă ambulanța sau mergi la cel mai apropiat spital. Apoi, anunță poliția despre accident și depune o plângere, dacă este cazul. Aceasta este o etapă importantă pentru a putea obține ulterior certificatul medico-legal și, mai departe, despăgubirile cuvenite.
După ce ai primit îngrijirile medicale inițiale, prezintă-te la institutul medico-legal (IML) din zona ta. Este important să te prezinți cât mai repede, înainte ca leziunile să se vindece și să fie mai greu de constatat de către medicul legist.
Informează autoritățile și adună informații de la locul accidentului
În varianta în care nu există răni grave, după ce te-ai asigurat cu privire la acest lucru, sună la numărul de urgență 112 și raportează accidentul . Urmează indicațiile primite și, dacă este cazul, așteaptă sosirea poliției la fața locului. Oferă polițiștilor declarații clare și concise despre cum s-a produs accidentul.
Fie că ți se indică să aștepți sosirea unui echipaj de poliție, fie că nu, adună informații despre trotinetist: obține de la el numele complet, numărul de telefon și adresa. Ar fi bine să îți utilizezi telefonul mobil pentru a fotografia sau filma locul accidentului și trotineta implicată.
Identifică și colectează datele de contact ale martorilor
Într-un accident, martorii pot ajuta la dovedirea circumstanțelor în care s-a petrecut un accident. Prin urmare, întreabă persoanele din jur dacă au fost martori ai accidentului și notează-ți numele și datele lor de contact. Mărturiile lor vor ajuta în cazul unei anchete sau a unui eventual proces.
În plus, este recomandat să consulți un avocat specializat în accidente rutiere. Un astfel de profesionist te poate ajuta să îți înțelegi drepturile și să obții despăgubirile cuvenite, în cazul în care ai fost rănit sau ai suferit pierderi materiale. Nu uita că avocatul te poate reprezenta în negocierile cu asigurătorul sau în instanță.
Pentru această din urmă eventualitate, păstrează o evidență a tuturor documentelor legate de accident, cum ar fi rapoartele medicale, facturi aferente tratamentelor și eventualelor reparații ale bunurilor tale, corespondența cu asigurătorul și alte documente relevante. Notează-ți toate detaliile despre accident, inclusiv data, ora, locul, condițiile meteorologice și alte informații care se pot dovedi folositoare ulterior. O documentare riguroasă te va ajuta să îți susții cazul și să obții despăgubirile cuvenite.
În final, posibilitatea ca trotinetiștii să fie obligați să încheie o poliță de asigurare obligatorie (RCA) nu mai este o posibilitate atât de îndepărtată, după ce un proiect de lege în acest sens a trecut de Senat. Poți citi detalii despre acest subiect în acest articol.
Comentarii articol (0)