- Cei mai buni „profesori” ai investitorilor aflați la început de drum sunt indicii reprezentativi pentru o piață sau un sector anume. Trebuie doar să identifice acțiunile cu cea mai mare pondere în structura acestora.
- Noțiuni obligatorii pentru amatorii de „stock picking”: Price-to-Earnings (PER), Price-to-Book Value (P/B), Enterprise Value/ EBITDA (EV/ EBITDA), Price/Earnings-to-Growth (PEG) sau Discounted Cash Flow (DCF).
- Speculatorii de profesie sunt hard worker-ii din industria financiară; ei respectă reguli stricte și folosesc în mod preponderent instrumentele ajutătoare ale analizei tehnice.
- E de preferat ca fondul de urgență să fie investit într-un coș de titluri de stat cu scadențe apropiate, astfel încât să ai lichiditate în caz de situații excepționale. Există posibilitatea cumpărării titlurilor în oferte publice, dar și direct din piață, după listarea la bursă.
Profesorul american Richard Thaler, laureatul Nobelului pentru economie în 2017, observa cu patru decenii în urmă că oamenii au tendința să-și împartă mental averea personală în mai multe „coșuri”, în funcție de obiectivele pe care și le stabilesc. Descoperirea, numită și contabilitate mentală, a contribuit semnificativ la dezvoltarea abordării „Goal-Based Investing” – tot mai populară astăzi în industria de wealth management. Departe de a fi o simplă găselniță de uz strict intelectual, contabilitatea mentală poate fi aplicată practic, atunci când vine vorba de administrarea propriului portofoliu de investiții.
Mai direct spus, într-un fel ne vom raporta la sumele pe care le agonisim pentru suplimentarea veniturilor din pensie sau pentru dobândirea mult râvnitei independențe financiare și cu totul diferită va fi abordarea în cazul fondurilor de urgență. Să începem, că aici e mai mult de povestit, cu strategiile pe care le avem la dispoziție pentru atingerea unor obiective dintr-un viitor mai îndepărtat.
Investitorii începători nu au nevoie de cunoștințe financiare, ci de reguli
După cum probabil ai auzit de multe ori, pentru un investitor aflat la început de drum, una dintre cele mai eficiente metode de a avea succes pe termen lung sau foarte lung (15-25 de ani) sunt investițiile graduale, recurente cu sume mici de bani și diversificate. Exagerând un pic, investitorii începători aproape că nu trebuie să aibă habar de rezultatele financiare ale companiilor pe care le includ în portofoliu. E suficient să aleagă acțiunile cu cele mai ponderi din structura unui indice, de preferat „generalist” (indice reprezentativ al unei piețe). Sau, alternativ, pot alege un fond tranzacționabil (ETF) care urmărește dinamica unuia dintre acești indici.
Tot de-a gata vine și recomandarea privind alocarea veniturilor lunare pentru investiții – e celebra regulă a bugetului 50-20-30, în care 50% din bani vor acoperi cheltuielile necesare traiului zilnic, 20% vor merge către investiții, iar 30% sunt alocați capriciilor personale (în accepțiunea generală, o componentă importantă a unei vieți fericite). Cât despre diversificare – o formă de „protecție împotriva necunoașterii”, după cum o numea Warren Buffett –, pentru un investitor începător cu toleranță mai redusă la risc, e rațional să includă în portofoliu și titluri de stat, cea mai populară și cea mai sigură expresie a instrumentelor cu venit fix.
De asemenea, pe măsură ce se apropie momentul în care banii din cont urmează să fie folosiți în linie cu obiectivul propus – de exemplu, se apropie vârsta de pensionare – riscurile asumate ar trebui să scadă, iar ponderea instrumentelor cu venit fix în portofoliu ar trebui să crească. Pe de altă parte, un investitor care are toată viața înainte va fi înclinat să-și asume riscuri mai mari cu un potențial de câștig mai ridicat.
Desigur, nu toți campionii economiei de azi vor supraviețui vremurilor, mai ales într-o lume în care tehnologia face ca acele ceasornicului să se învârtă tot mai repede. Dacă e să ne referim la bursa americană, în 1990, cele mai reprezentative trei companii erau IBM, Exxon Mobil și General Electric – jucători care au trecut în plan secund de-a lungul ultimelor decenii. În aceste condiții, este sănătoasă o revizuire a portofoliului, din perspectiva relevanței, cu o frecvență trimestrială, semestrială sau anuală, pentru acei investitori cu abordare mai pasivă.
Din fericire, investitorii nu funcționează ca un robot industrial care, odată setat, își duce la îndeplinire task-urile într-un mod cât se poate de predictibil. Dimpotrivă, pe măsură ce capătă experiență, au tendința să iasă din tipare. Adică să își propună să fructifice oportunități care apar la bursă, în urma unei cercetări minuțioase a pieței, prin mizarea pe anumite companii care nu se regăsesc în clubul select al celor mai valoroase și lichide sau să își crească expunerea pe unele companii existente deja în portofoliu.
Înainte să se apuce de „stock picking”, așa cum e denumit acest demers, nu strică să-și însușească armele analizei fundamentale și să delimiteze lucrurile – cu alte cuvinte, să izoleze într-un subcont această nouă investiție, cu un grad de risc mai ridicat decât achiziția diversificată a unui coș de acțiuni sau a clasicelor ETF-uri. Este general acceptat că amestecarea celor două strategii nu e o idee prea strălucită, în sensul că investitorul riscă să nu mai aibă o bună înțelegere a performanței portofoliului. Sau, mai simplu spus, vechea strategie plus noua strategie egal nicio strategie, combinarea acestora conducând de multe ori la tranzacții haotice, overtrading și rezultate investiționale negative.
GOOD TO KNOW: Investimental pune la dispoziția investitorilor două funcționalități menite să separe investițiile în funcție de obiective: MultiCont, care permite deschiderea a trei conturi suplimentare (pe lângă cel principal) în lei, euro și dolari și PIES, care le dă investitorilor posibilitatea să-și creeze portofolii de investiții (cu execuție simplificată) personalizate, alcătuite din acțiuni americane. De precizat că MultiCont permite investiții atât pe bursa locală, cât și pe Wall Street, urmând să „acopere” în curând și piețele europene.
Analiză fundamentală, analiză tehnică sau impulsul de moment?
Pentru a analiza o companie din perspectivă fundamentală, e nevoie de resurse de timp însemnate. Înainte să apese butonul „buy”, investitorul ar trebui să înțeleagă în detaliu care este modelul de business al companiei alese, care îi sunt principalii concurenți, care sunt planurile și perspectivele companiei și, poate cel mai important, care este valoarea sa intrinsecă, dincolo de capitalizarea bursieră dată de prețul de tranzacționare dintr-un moment anume.
Metodele de evaluare recurg la un repertoriu extins de multipli, cei mai răspândiți dintre aceștia fiind Price-to-Earnings (PER), Price-to-Book Value (P/B), Enterprise Value/ EBITDA (EV/ EBITDA) sau Price/Earnings-to-Growth (PEG). Indicatorii, odată calculați, vor fi comparați cu multiplii principalilor competitori din sectorul în care activează compania respectivă sau ai unor jucători similari dintr-o piață învecinată.
O altă metodă de evaluare este aducerea în prezent a cash flow-rilor viitoare (Discounted Cash Flow), în baza rezultatelor financiare estimate pentru anii următori. Se merge pe principiul că un dolar este mai valoros astăzi decât același dolar peste un număr de ani, pentru că, investit, dolarul respectiv s-ar multiplica, ca urmare a randamentului asociat investiției.
Evident, indiferent de metoda aleasă, cu cât valoarea companiei calculată pe baza proiecțiilor e mai mare decât capitalizarea bursieră actuală, cu atât acțiunile respectivei companii sunt mai atractive și merită să fie cumpărate. În cazul în care deține deja acțiunile și calculul indică supraevaluarea acestora față de valoarea teoretică, decizia va fi în sens contrar, de reducere a expunerii sau chiar de lichidare.
Pe măsură ce experiența crește, parcă și disponibilitatea pentru aventură e mai mare, în speranța unor randamente apetisante, obținute pe termen scurt. Bun venit în zona investițiilor cu caracter speculativ. Zi de zi, suntem bombardați cu știri, iar unele ne pot „lovi” într-un mod cu totul aparte. Se poate întâmpla ca o companie să ne atragă brusc atenția, printr-un anunț cu un impact emoțional ridicat. Ceea ce, automat, va crea impulsul de cumpărare. Ca să dăm exemplul bursei locale, comunicate privind anunțarea unui dividend excepțional, încheierea unui contract cu impact major asupra rezultatelor financiare viitoare sau chiar anunțarea unui profit mult peste așteptări au antrenat raliuri cu o durată de viață mai lungă sau mai scurtă.
Deși un principiu sănătos ne învață că e bine să cumpărăm pe zvon și să vindem pe știre („buy the rumour, sell the news”), trebuie să admitem că putem cădea pradă unei astfel de tentații. Și în acest caz, înțelept este să facem experimentul – nu poate fi vorba despre o strategie în adevăratul sens al cuvântului – separat de contul principal, pentru a nu afecta randamentele obținute cu multă răbdare, în cazul în care lucrurile nu evoluează conform așteptărilor. Și, de asemenea, nu strică să notăm într-un jurnal de tranzacționare (unii brokeri oferă această funcționalitate) rațiunile care au condus la luarea deciziei de a investi, pentru a putea analiza retrospectiv activitatea și a ne ajusta din mers strategia.
Iar, dacă vrem să fim speculatori în toată regula, adică să valorificăm fluctuațiile pe termen scurt ale prețurilor instrumentelor financiare, e necesară însușirea subtilităților analizei tehnice și adoptarea unor reguli stricte de tranzacționare, din care nu pot lipsi stop loss sau take profit.
Speculatorul profesionist folosește o serie de pârghii tehnice ca să-și crească probabilitatea de succes: nivele de suport și rezistență, volume de tranzacționare, medii mobile, pattern-uri tehnice consacrate, diverși indicatori tehnici specifici sau sisteme de analiză tehnică, precum Elliot Waves sau analiza bazată pe lumânările japoneze. Toate cu scopul de a identifica nivele optime de intrare și ieșire din piață pentru creșterea șanselor de câștig.
Dintre toate tipurile de strategii, cea adoptată de speculatorii profesioniști necesită alocarea zilnică a unui timp însemnat pentru analiză și trading și se apropie cel mai mult de un job de sine stătător. Cu mențiunea importantă că atunci când se practică în mod profesionist, spre deosebire de un job obișnuit, conduce la câștiguri semnificativ mai ridicate.
Lichiditate ridicată, risc redus, scadențe apropiate
În privința investițiilor asociate fondului de rezervă, lucrurile sunt (aparent) mai simple. Având în vedere că, prin natura sa, obiectivul fondului de urgență nu este maximizarea câștigurilor, ci crearea unui buffer pentru situații neprevăzute, investițiile vor fi direcționate către instrumente cu lichiditate ridicată și cu un risc asociat redus. Și, după cum ai ghicit, tot despre titluri de stat e vorba.
Obligațiunile guvernamentale recompensează de multe ori investitorii cu cupoane superioare dobânzilor la depozitele bancare. În plus, în cazul titlurilor de stat românești, câștigurile obținute din aceste investiții nu sunt impozitate de statul român.
Preferabil e ca scadențele obligațiunilor să fie eșalonate și apropiate în timp, dat fiind gradul ridicat de impredictibilitate al situațiilor în care am putea avea nevoie urgentă de bani. Practic, fondul de urgență poate fi investit în titluri cu scadențe diferite – trimestriale sau chiar lunare, având în vedere cadența de anul acesta a programului de titluri de stat Fidelis. Poate fi luată în calcul opțiunea de a subscrie într-o oferta primară de titluri, (cum a fost cea încheiată săptămâna trecută) sau de a cumpăra titlurile direct din piață. Un criteriu important în decizia de a opta pentru una dintre ele va fi randamentul până la scadență al titlurilor tranzacționate (Yield to Maturity – YTM).
Probabil că te întrebi dacă despre investițiile pentru copii sau nepoți nu spunem nimic. Tocmai pentru că acestea joacă un rol aparte în contabilitatea mentală despre care vorbea economistul Richard Thaler în anii ’80, vom trata subiectul pe larg în articolul de vinerea viitoare.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Deschide un cont de tranzacționare la Investimental
--
Comentarii articol (0)