- MEDAT dezvoltă politici și scheme de ajutor pentru antreprenori, maximizând potențialul și competitivitatea.
- Programul Start-Up Nation oferă finanțare de 450 milioane euro, sprijinind 7.500 de antreprenori și crearea a 15.000 locuri de muncă.
- Digitalizarea sectorului public și privat reduce birocrația, eficientizează gestionarea proiectelor și îmbunătățește transparența.
1. avocatnet.ro: Ce măsuri se iau pentru a simplifica accesul antreprenorilor la finanțare, în special pentru cei aflați la început de drum?
Bogdan-Gruia Ivan: Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) are, printre obiectivele sale, realizarea politicilor pentru antreprenoriat și prin inițierea, elaborarea și implementarea schemelor de ajutor de stat și de minimis destinate dezvoltării acestui sector.
Măsurile vizează maximizarea valorificării potențialului antreprenorial, stimularea creșterii economice durabile, îmbunătățirea climatului de afaceri, crearea de locuri de muncă, integrarea șomerilor și absolvenților pe piața muncii, sprijinirea inovării și progresului tehnologic, creșterea competitivității întreprinderilor, conform standardelor europene, și susținerea sectorului cooperatist.
În acest sens, MEDAT elaborează strategii și reglementări specifice de dezvoltare şi armonizare a activităților și măsurilor de susţinere a antreprenoriatului și mediului de afaceri, în concordanță cu politica generală a Guvernului României, pe domeniile de competenţă atribuite instituției.
Direcția Generală Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri din cadrul MEDAT este una dintre cele mai digitalizate structuri tehnice de specialitate în domeniul implementării programelor și proiectelor dedicate întreprinderilor autohtone, având un portofoliu de măsuri de sprijin recunoscute la nivel național, precum programul Start-Up Nation România, programul dedicat femeilor antreprenor, schemele de ajutor pentru microindustrializare și dezvoltarea activităților de comerţ şi servicii și măsurile de sprijin acordate în perioada pandemiei (microgranturi, granturi pentru capital de lucru, programul dedicat industriei HoReca).
În ultimii cinci ani, programele derulate de instituție au avut peste 65.000 de beneficiari, contribuind la crearea și menținerea locurilor de muncă, la integrarea pe piața muncii a absolvenților, șomerilor și altor categorii defavorizate, la realizarea de investiții în echipamente noi, inovative, precum și la creşterea gradului de digitalizare a companiilor românești.
Strict pentru antreprenorii aflați la început de drum, programul Start-Up Nation România, aflat în acest an la a 4-a ediție, reprezintă una dintre cele mai de succes inițiative naționale, apreciată atât de mediul de afaceri, cât și de Comisia Europeană. Noua ediție beneficiază de cea mai mare finanțare din istoria programului – aproape 450 de milioane de euro – sumă provenită integral din fonduri europene.
Programul pune accent pe dezvoltarea competențelor antreprenoriale prin formarea a 30.000 de persoane, sprijină afacerile care produc în România şi livrează bunuri cu valoare adăugată, inclusiv în mediul rural, fiind utilizată, pentru prima dată, Inteligența Artificială în procesul de analiză a aplicațiilor. Prin această inițiativă, peste 7.500 de antreprenori vor beneficia de sprijin financiar de 50.000 de euro fiecare, contribuind la crearea a cel puțin 15.000 de noi locuri de muncă.
Programul Start-Up Nation 2025 este structurat pe doi piloni: peste 295 de milioane de euro sunt alocați tinerilor antreprenori - cei care au cel mai mult entuziasm, cele mai inovative idei și care sunt cei mai conectați la nevoile actuale de dezvoltare a afacerilor -, iar 150 de milioane de euro sunt destinați categoriilor sociale vulnerabile, care au cea mai mare nevoie de sprijin pentru a recupera decalajele.
2. avocatnet.ro: Birocraţia este unul dintre motivele de nemulțumire ale antreprenoriatului român. Ce inițiative sunt planificate pentru a reduce birocrația și a îmbunătăți mediul de afaceri pentru antreprenori?Bogdan-Gruia Ivan: În ultimii ani, digitalizarea sectorului privat și a celui public a contribuit semnificativ la reducerea birocrației la nivel național.
În activitatea de implementare a proiectelor și programelor de sprijinire a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor, derulate de MEDAT, digitalizarea a permis gestionarea eficientă a tuturor etapelor procesului – de la înscriere, alocarea punctajelor și stabilirea ordinii la finanțare, până la interogarea automată și în timp real a bazelor de date relevante și implementarea măsurilor de sprijin.
Aplicațiile electronice de gestiune asigură transparență, reduc timpii de evaluare, contractare, decontare, plată și monitorizare, permițând administrarea unui volum considerabil de aplicanți și beneficiari.
Datorită eficienței demonstrate, acest model de succes a fost deja preluat și implementat de alte instituții publice furnizoare de ajutor de stat și de minimis.
Bogdan-Gruia Ivan: Pentru informații detaliate privind programele de promovare a exportului și măsurile specifice destinate creșterii competitivității companiilor românești pe piețele externe, vă recomandăm să vă adresați Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), care gestionează inițiative destinate creșterii gradului de internaționalizare a firmelor românești, precum și de îmbunătățire promovare a produselor și serviciilor românești de calitate și cu valoare adăugată ridicată.
Totodată, precizăm că MEDAT susține aceste demersuri, fiind implicat activ în identificarea și valorificarea oportunităților de promovare a companiilor românești pe piețele internaționale și menține, în acest sens, un dialog constant cu mediul de afaceri prin intermediul asociațiilor, federațiilor și organizațiilor reprezentative.
4. avocatnet.ro: Ce strategii sunt planificate pentru a atrage mai mulți turiști în România?Bogdan-Gruia Ivan: Strategia Națională pentru Dezvoltarea Turismului 2025-2035, primul document programatic național dedicat turismului românesc adoptat prin Hotărâre de Guvern, stabilește direcții clare pentru transformarea României într-o destinație tot mai competitivă pe plan internațional.
Strategia urmărește consolidarea capacității de elaborare a politicilor în domeniul turismului, creșterea gradului de digitalizare și adaptarea mai eficientă a instrumentelor de marketing la specificul piețelor cu potențial ridicat.
Obiectivul final este ca, până în 2035, România să devină o destinație turistică bine cunoscută, de înaltă calitate, atractivă pe tot parcursul anului, axată pe unicitatea patrimoniului său cultural și natural și capabilă să ofere servicii de calibru internațional pentru toți vizitatorii.
MEDAT are rolul principal în coordonarea elaborării și implementării activităților prevăzute în planul de acțiune al strategiei, colaborând cu alte autorități publice centrale, care vor avea competențe în îndeplinirea unor obiective specifice.
Mai mult, pentru creșterea atractivității României ca destinație turistică și atragerea unui număr tot mai mare de vizitatori din străinătate, MEDAT este prezent la târguri internaționale de profil, organizate pe piețele prioritare.
Instituția sprijină, de asemenea, participarea operatorilor economici în cadrul standurilor naționale, acoperind 50% din cheltuielile de transport internațional (până la echivalentul a 500 de euro) și 50% din costurile aferente primei nopți de cazare, pentru un singur reprezentant/expozant. În plus, sunt acoperite integral cheltuielile pentru taxa de participare, închirierea spațiului, precum și personalizarea, amenajarea și decorarea standului, în limita a trei mp/expozant.
MEDAT își propune, totodată, să continue campaniile publicitare OOH (out-of-home) și online pe piețele cu cel mai mare potențial și să organizeze vizite de informare pentru jurnaliști și influenceri străini.
De asemenea, este vizată încheierea de parteneriate și protocoale de colaborare cu instituții și organizații din țară și din străinătate, inclusiv cu parteneri privați, pentru extinderea rețelei de promovare și facilitarea accesului pe piețele internaționale.
O altă prioritate este susținerea înființării Organizațiilor de Management al Destinației (OMD), structurate pe un model piramidal, de la nivel local până la cel național. Aceste entități au un rol major în coordonarea eficientă a eforturilor de promovare, reunind expertiza membrilor și generând strategii menite să crească atractivitatea turistică a României, în special pe plan internațional.
5. avocatnet.ro: Ce investiții sunt planificate pentru dezvoltarea infrastructurii digitale (conectivitate, internet de mare viteză) în zonele rurale și cele izolate?Bogdan-Gruia Ivan: MEDAT implementează o investiție în valoare de 94 de milioane de euro pentru conectarea la internet a aproape 1.000 de localități din 38 de județe din țară, aflate în zone izolate. Finanțarea este asigurată prin Componenta 7 – Transformare Digitală din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar acordurile de finanțare au fost semnate la data de 5 martie 2025.
Investiția prevede construirea a 3.550 de kilometri de infrastructură de fibră optică, asigurând, astfel, accesul la internet cu viteze de peste 300 Mbps pentru 78.434 de gospodării. Această inițiativă va reduce disparitățile de dezvoltare și va facilita accesul locuitorilor din aceste zone la informație.
6. avocatnet.ro: Ce strategii se vor implementa pentru a spori siguranța cibernetică a întreprinderilor românești, în contextul încurajării digitalizării relației cu Statul?Bogdan-Gruia Ivan: Siguranța cibernetică a întreprinderilor românești este o prioritate în procesul de digitalizare a relației dintre mediul de afaceri și stat. În acest sens, MEDAT implementează Cloud-ul Guvernamental, o platformă IT națională care centralizează și modernizează serviciile digitale ale administrației publice, obiectivul principal fiind creșterea calității și accesibilității serviciilor publice pentru cetățeni și mediul de afaceri.
Printre beneficiile majore se numără reducerea costurilor operaționale și creșterea interoperabilității între instituțiile guvernamentale, ceea ce va facilita accesul la informații în timp real și va contribui la reducerea birocrației, precum și securizarea datelor, fiind utilizate soluții și tehnologii de ultimă generație pentru a minimiza riscul de breșe de securitate și pentru a asigura protecția datelor companiilor și cetățenilor.
Cloud-ul Guvernamental este dezvoltat, astfel, cu măsuri stricte de protecție cibernetică, utilizând infrastructură ultra-modernă, rezilientă în fața atacurilor informatice. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.