- Instituțiile publice care primesc facturi electronice în relația B2G au obligația să le descarce, să le prelucreze și să verifice legalitatea și conformitatea acestora.
- Factura electronică dobândește calitatea de document justificativ pentru execuția bugetară a cheltuielilor și pentru înregistrarea în contabilitate a operațiunilor.
- Instituțiile publice utilizează e-Factura doar pentru activitățile economice.
Acest sistem a fost creat în vederea punerii la dispoziția operatorilor economici a unui serviciu electronic pentru emiterea și primirea facturilor. Factura electronică este factura emisă, transmisă și primită într-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronică și automată.
Procedura de utilizare şi funcţionare a sistemului RO e-Factura și documentația tehnică sunt disponibile pe secțiunile dedicate ale paginilor web ale Ministerului Finanțelor și ANAF, respectiv în pagina de aici și în pagina de aici.
Utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura nu se aplică facturilor electronice emise ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii sau în cazul în care atribuirea şi executarea contractului de achiziţie publică au necesitat impunerea, potrivit dispoziţiilor legale, a unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esenţiale de securitate ale statului.
În ceea ce privește utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, important de menționat este faptul că destinatarul facturii electronice emise în relaţia B2G are următoarele obligaţii:
- să primească şi să descarce factura electronică prin intermediul Sistemului național privind factura electronică RO e-Factura;
- să prelucreze factura electronică;
- să verifice legalitatea, conformitatea şi regularitatea facturii electronice, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Destinatarul unei facturi emise de operatorii economici stabiliți în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în relația B2G, efectuează plăți din bugetul propriu numai dacă sunt respectate prevederile art. II din Legea nr. 139/2022 (pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 120/2021).
Pentru operațiunile care sunt desfășurate în calitate de autorități publice, conform art. 269 alin. (5) din Codul fiscal, cu excepția acelor activități care ar produce distorsiuni concurențiale, instituțiile publice nu au calitatea de persoană impozabilă și nu au obligația de a utiliza Sistemul național privind facturarea electronică RO e-Factura.
Pentru activitățile menționate la art. 269 alin. (6) și (7) din Codul fiscal, precum și cele prevăzute la art. 269 alin. (5), dacă sunt sau pot fi desfășurate și de alte persoane impozabile, instituțiile publice au calitatea de persoană impozabilă și au obligația de a utiliza Sistemul național privind facturarea electronică RO e-Factura.
Primirea și transmiterea facturilor electronice se efectuează prin intermediul sistemelor informatice puse la dispoziția acestora pe site-ul Ministerului Finanțelor sau al ANAF.