Venitul minim de incluziune este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:
- ajutorul de incluziune;
- ajutorul pentru familia cu copii.
În primul rând, beneficiarii venitului minim de incluziune trebuie să comunice primăriei în a cărei rază teritorială își au domiciliul sau reședința orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și numărul membrilor familiei, în cel mult 15 zile de la data la care a apărut schimbarea.
Apoi, persoanele singure și familiile beneficiare de venit minim de incluziune au obligația să depună la primărie, din șase în șase luni, o declarație pe propria răspundere, care confirmă că nu au apărut schimbări în componența familiei și/ sau a veniturilor acestora.
"În situația în care se produc modificări în componența familiei și/sau a veniturilor beneficiarilor de venit minim de incluziune, titularul dreptului are obligația de a depune la primărie, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data la care a intervenit modificarea, o declarație pe propria răspundere privind modificările intervenite, însoțită de documentele doveditoare, după caz", potrivit legii.
Dincolo de obligațiile privind actualizarea datelor privind componența familiei și/ sau a veniturilor, persoanele beneficiare de venit minim de incluziune apte de muncă care nu obțin venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau altă formă legală de angajare și nici din activități independente sau activități agricole, așa cum sunt acestea definite de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au obligația să se prezinte, ori de câte ori sunt solicitate de agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă în a cărei evidență sunt înregistrate ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în vederea încadrării în muncă sau a participării la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională.
De verificarea condițiilor privind menținerea statutului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, faptul că nu au refuzat un loc de muncă oferit ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională se ocupă agenția teritorială, prin Sistemul național informatic pentru asistență socială sau, după caz, pe bază de liste de beneficiari.
În cazul persoanelor singure și familiilor beneficiare ale venitului minim de incluziune care constă exclusiv în ajutor pentru familia cu copii, obligația amintită nu se aplică.
De asemenea, în cazul familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta de ajutor de incluziune, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia respectivă trebuie să presteze lunar, la solicitarea primarului, activități sau lucrări de interes local, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă și a normelor de securitate și sănătate în muncă.
Excepție de la regula de mai sus fac familiile pentru care suma aferentă ajutorului de incluziune este de până la 50 de lei. Pentru acestea, orele de muncă se stabilesc trimestrial și se efectuează în oricare dintre lunile trimestrului.
Venitul minim de incluziune s-a majorat în martie, ca urmare a indexării cu rata medie anuală a inflației înregistrate anul trecut. Mai multe detalii despre actualele valori ale venitului minim de incluziune se găsesc în acest articol.
Comentarii articol (0)