ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-TVA: Decontul precompletat NU generează obligații fiscale, dar specialiștii recomandă firmelor să fie vigilente
Chiar dacă legislația stabilește în mod expres faptul că decontul precompletat de TVA nu constituie titlu de creanță, specialiștii de la Viboal FindEx atrag atenția că firmele ar trebui să fie, totuși, vigilente după 1 iulie 2025. Asta având în vedere unele experiențe neplăcute din trecut în relația cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Articolul continuă mai jos
„Un lucru extrem de important, din punct de vedere juridic, este că acest decont precompletat de TVA nu constituie titlu de creanță. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că decontul precompletat nu generează obligații fiscale, ci este doar informativ. Din experiența mea, din păcate, așa s-a spus și când s-a introdus 394, pentru că și aceasta este o declarație informativă - din păcate, a fost folosită de către ANAF pentru a emite decizii de impunere, deși declarația era doar informativă. Aceasta mai ales la început, după care contribuabilii s-au revoltat și s-a ajuns la concluzia că ANAF n-o poate folosi, pentru că este doar o declarație informativă și că ar trebui măcar să întrebe, să solicite alte informații de la contribuabili.Și, atunci, chiar dacă decontul precompletat de TVA nu este, într-adevăr, un titlu de creanță, teama mea este ca, având toate aceste informații, să nu ajungem la niște verificări documentare cu emiteri rapide de decizii de impunere strict pe baza valorilor din decontul precompletat, fără a se face alte verificări. Deși legea spune că, la verificările documentare, trebuie întâi ca ANAF să solicite informații privind ce se întâmplă acolo. Tot așa, din experiență, pot să vă spun că ne-am trezit direct cu o decizie de impunere - culmea, chiar pe decontul de TVA. Am primit direct în Spațiul Privat Virtual decizia de impunere, ca urmare a verificării documentare. Și noi am întrebat care verificare documentare? Pentru că n-am primit solicitarea de informații, n-am primit nimic. Și răspunsul a fost că ei au toate informațiile, știu că așa este și ne trimit direct. Noroc că a fost un proiect de decizie de impunere, nu decizia finală de impunere.Motivul a fost că se făcuseră niște achiziții de la persoane inactive. Noi nu am contestat, pentru că chiar se făcuseră achiziții de la persoane inactive, dar noi nu dedusesem acel TVA. Și ei, totuși, ne-au dat o decizie de impunere cu acel TVA. Am explicat și s-a rezolvat. Dar teama mea aceasta este: ca acest instrument să nu fie folosit altfel. Probabil că va exista o astfel de tendință, dar să sperăm că nu se va întâmpla așa. Dar probabil că, dacă nu veți răspunde la diverse notificări de conformare, s-ar putea să se ajungă la astfel de decizii”, a precizat, la un eveniment online organizat recent de avocatnet.ro,
Delia Cataramă, Tax Partner la Viboal FindEx.
Concret, în
ordinul ANAF care reglementează decontul precompletat scrie că acesta
nu constituie titlu de creanță în sensul Codului de procedură fiscală. Totodată, în
ordinul ANAF care reglementează notificarea de conformare pentru e-TVA scrie că aceasta
nu constituie act administrativ-fiscal în sensul aceluiași Cod.
Obligativitatea transmiterii răspunsului la notificările de conformare venite o dată cu deconturile precompletate de TVA
se aplică abia de la 1 iulie 2025, pentru majoritatea contribuabililor. Până la 30 iunie 2025, răspunsurile sunt opționale, astfel că absența acestora nu generează riscuri fiscale (amenzi și nu numai).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.