„În toate cazurile, autorii acestor fraude au folosit date publice disponibile online, precum fotografii de profil, prenume sau informații personale regăsite pe rețelele de socializare sau pe site-urile profesionale, pentru a crea conturi false credibile și a induce în eroare interlocutorii”, se arată în comunicatul transmis de UNBR.
În acest context, Uniunea recomandă să nu dați curs solicitărilor de bani venite prin aplicații de mesagerie, fără o verificare directă și telefonică a identității persoanei. Totodată, sunt indicate următoarele măsuri de precauție:- semnalați fără întârziere orice tentativă suspectă atât autorităților competente (Poliție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism), cât și UNBR sau baroului din care face parte avocatul vizat;
- avocații sunt încurajați să își monitorizeze periodic identitatea digitală, pentru a depista eventuale utilizări frauduloase ale acesteia și să își anunțe colegii în cazul apariției unor suspiciuni.
Există anumite indicii cu ajutorul cărora vă puteți da seama că un mesaj primit este suspect sau că expeditorul nu este de încredere. Potrivit Centrului de Ajutor WhatsApp, următoarele pot fi semne că aveți de-a face cu un mesaj suspect:
- mesajul conține greșeli gramaticale sau de ortografie;
- vi se cere să accesați un link, să activați funcții noi printr-un link sau să descărcați o aplicație;
- vi se cere să trimiteți informații personale, cum ar fi numărul cardului de credit sau al contului bancar, data nașterii sau parole;
- vi se cere să redirecționați mesajul;
- expeditorul vă solicită bani sau susține că trebuie să plătiți pentru a folosi WhatsApp;
- expeditorul încearcă să vă păcălească pretinzând că este o persoană pe care o cunoașteți;
- mesajul se referă la loterii, jocuri de noroc, locuri de muncă, investiții sau împrumuturi;
- persoana începe să converseze cu dumneavoastră pentru a vă câștiga încrederea înainte de a vă solicita informații personale.
Comentarii articol (0)