Bunurile pot fi rechiziționate doar în situații speciale, precum:
- la declararea mobilizării parțiale sau totale, precum și a stării de război, prin decretul de declarare emis de Președintele României;
- la instituirea stării de asediu sau de urgență, prin decretul de instituire emis de Președintele României;
- în cazul prevenirii, localizării și înlăturării urmărilor unor dezastre, prin hotărâre a Guvernului sau prin ordine ale prefecților.
Se pot rechiziționa, conform legii:
- mijloace de transport cu tracțiune animală, auto, feroviare, aeriene și navale;
- instalații portuare și dane;
- sisteme, instalații și tehnică de aerodrom, de comunicații și de telecomunicații;
- surse de alimentare energetice;
- tehnică de calcul;
- tehnică și materiale topografice, tipografice, audiovizuale, de construcții și de căi ferate;
- produse energetice, utilaje și materiale pentru transportul și depozitarea acestora;
- clădiri;
- terenuri;
- piese de schimb și materiale pentru întreținere și reparații;
- utilaje și materiale pentru dotarea atelierelor de reparații;
- articole de echipament, de protecție, de regie, de gospodărie și de igienă personală;
- alimente și materiale pentru preparat, servit, distribuit și transportat hrana;
- animale;
- furaje;
- tehnică, aparatură și materiale sanitar-veterinare.
- alcoolul etilic și băuturile alcoolice;
- orice alte bunuri, stabilite cu luarea în considerare a prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.
În acest context, recent a apărut Hotărârea Comisiei Centrale de Rechiziții nr. 2/2025, prin care e stabilită Lista cu prețurile principalelor bunuri consumptibile rechiziționabile necesare estimării fondurilor folosite la plata despăgubirilor acestora, valabile în anul 2025.
Lista apare anual și conține prețurile pentru rechiziția unor produse, precum făină de grâu, pâine, paste făinoase, produse din carne, zahăr, apă, dar și combustibili.
În altă ordine de idei, în situațiile speciale amintite, cetățenii apți de muncă pot fi chemați pentru prestarea unor servicii în interes public, constând în efectuarea unor lucrări sau desfășurarea unor activități.
De pildă, la prestarea de diverse servicii în interes public pot fi chemați bărbații cu vârsta cuprinsă între 16 și 60 de ani, dar și femeile cu vârsta între 16 și 55 de ani.
Specialiștii precum medicii, inginerii, subinginerii, tehnicienii, economiștii, farmaciștii, asistenții medicali etc. pot fi chemați să presteze servicii în specialitățile lor și peste limita maximă de vârstă de mai sus, dar nu mai mult de 65 de ani, în cazul bărbaților, și de 60 de ani, în cazul femeilor. Peste aceste limite, persoanele pot fi chemate numai la cererea lor.
Bunurile se rechiziționează numai în baza ordinului de predare emis de reprezentații unei autorități militare, iar proprietarii bunurilor rechiziționate au dreptul la despăgubiri, în baza procesului-verbal ce se încheie la predarea acestora.
“De asemenea, pe perioada rechiziției, proprietarii sau deținătorii sunt scutiți de impozite și de plata taxelor pentru bunurile rechiziționate, iar obligațiile ce decurg din contractele legal încheiate se suspendă”, după cum stabilește legea.
Despăgubirile pentru bunurile rechiziționate ce nu sunt consumabile sau perisabile se acordă astfel:
- prin chirie, a cărei modalitate de calcul se stabilește prin hotărâre a Guvernului;
- prin acordarea diferenței de valoare corespunzătoare, pentru bunurile care se restituie cu degradări majore;
- prin acordarea unui bun similar sau prin plata contravalorii bunului, stabilită în funcție de starea tehnică și de gradul de uzură la momentul rechiziționării, în cazul în care, din motive obiective, acesta nu mai poate fi restituit.
Comentarii articol (0)